ЕК: Не сме получавали искане за удължаване на временните ограничения срещу украинския внос

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Усилията ни са насочени към това украинските земеделски стоки да стигат до световните пазари, коментира говорител на ЕК

Европейската комисия съобщи днес, че не е получавала искане за удължаване на временните ограничения срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС. Пет страни, сред които България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на зърно от Украйна, съобщава БТА.

Усилията ни са насочени към това украинските земеделски стоки да стигат до световните пазари, заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси. Той се въздържа от отговор, попитан какво би се случило, ако отново бъдат въведени едностранни мерки.

Миналия месец ЕК обяви, че ограниченията, въведени над вноса на украинско зърно, може да бъдат удължени до 15 септември. Ограниченията предвиждат този внос да преминава транзитно, но да не може да достига до пазарите в засегнатите държави. По-рано тази пролет някои страни от ЕС въведоха едностранни ограничения за украинския земеделски внос, които бяха отменени с прилагането на европейски мерки и изплащането на обезщетения от европейския бюджет за засегнатите.

Очаква се въпросът отново да бъде обсъден на предстоящото следващата седмица заседание в Брюксел на министрите на земеделието от ЕС. Петте засегнати страни настояват ограниченията да останат в сила до края на годината. Междувременно Русия се оттегли от споразумението за пренос на украинско зърно през Черно море, което създаде допълнителен натиск на пазара.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements