EFSA препоръчва засилен надзор по отношение на инфлуенцата по птиците

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути
Високопатогенният вирус на инфлуенца по птиците (HPAI) продължава да циркулира широко сред дивите птици в Европа, причинявайки висока смъртност. Междувременно цялостната картина при домашните птици е сравнително спокойна. Епидемиологичните проучвания на огнища на вируса при котки в Полша продължават.
Рискът за широката общественост остава нисък, според последния доклад за инфлуенцата по птиците на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и референтната лаборатория на ЕС (EURL).

В периода от 29 април до 23 юни са отчетени множество случаи на HPAI при различни видове диви птици от най-северните части на Норвегия до брега на Средиземно море. Морските птици вече са открити мъртви във вътрешността на страната, а не само по бреговата линия. EFSA препоръчва активно наблюдение на болестта при диви птици, особено водолюбиви птици, за да се разбере циркулацията на вируса.

HPAI при бозайници

По-голямата част от дивите бозайници, засегнати от HPAI, са месоядни, които ловуват диви птици, хранят се с мъртви диви птици или и двете.

Двадесет и четири домашни котки и каракал (известен също като пустинен рис) са тествани положително за HPAI A (H5N1) в Полша, като някои от тях развиват тежки клинични признаци, водещи до смърт. Източникът на инфекцията остава несигурен, като досега не е доказано предаване от котка на котка или котка на човек. Наличието на антитела е установено при пет кучета и котка без клинични признаци в италианска ферма, засегната от огнище на HPAI при домашни птици.

EFSA препоръчва засилено наблюдение на вирусите на HPAI при диви и свободно скитащи домашни месоядни животни във високорискови зони и избягване на излягане на месоядни домашни любимци на умрели или болни животни (бозайници и птици).

Нисък риск за общата популация

ECDC оцени, че рискът от заразяване с HPAI вируса в Европа остава нисък за населението, и нисък до умерен за професионално или по друг начин изложени хора на заразени птици или бозайници (диви или опитомени). За по-нататъшно намаляване на риска от инфекция експертите препоръчват повишаване на осведомеността сред обществеността, за да се избегне излагането на мъртви или болни морски птици или бозайници.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements