Едва 10% от рентите за „белите петна” през 2013 г. са платени

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Едва 10% от наемите за така наречените „бели петна” от обработваните през 2013 г. земеделски земи са платени от арендаторите. Става въпрос за над един милион декара обработваема земя, за която през 2011 и 2012 г. са събрани около 1,2 млн. лв. Това показва справка на Министерство на земеделието за първите два месеца от началото на тези плащания, според Кирил Стоянов, експерт от министерството на земеделието. Данните бяха изнесени на кръгла маса за земеползването, проведена с участието на браншовите организации, съобщава farmer.bg.

През 2011 г. беше дадено право на арендаторите да обработват имотите, които след връщането на земята не са потърсени над 10 години от наследниците (така наречените „бели петна”). За да бъдат компенсирани притежателите на имотите, беше решено рентата да се превежда по извънбюджетна сметка към общините.

Въпреки желанието на администрацията да уреди тези плащания, арендаторите са се изхитрили и са започнали от миналата година да избягват рентата. Нарушенията са засечени основно при големи дружества, които дължат стотици хиляди лева за обработвето на земята през първата година и които през втората – са излезли от фирмите, деклариращи, че обработват парцелите. Така средствата не се превеждат по сметките, посочи Стоянов.

Общинската администрация трудно може да контролира плащанията при положение, че самите собственици на земя не търсят рентите си. Това са основно четвърто поколение наследници, отдавна емигрирали, които не са информирани от общините за извънбюджетните сметки. Заради това сумите си остават непотърсени, коментираха експерти.

Белите петна са основно пустеещи земи, които производителите имат желание да обработват. Неслучайно самите арендатори настояват държавата да въведе данък върху тези имоти, който да принуди собствениците да ги продават или отдават под наем.

Проблемът с белите петна и тяхното ползване ще бъде поставен на обсъждане в Министерство на земеделието в близките седмици. Ще се обсъждат варианти за нормативни промени, които да стимулират производители и собственици на земи да сключват дългосрочни, а не едногодишни договори за ползване, каквато е сегашната практика. Въпреки че законът дава право тези споразумения да са петгодишни, масова практика е да се сключват за една година, поясниха браншовици. На срещата ще бъдат представени и резултатите от анализ за 3-годишното прилагане на извънбюджетните сметки, посочи Кирил Стоянов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА