Два милиона хектара царевица за зърно в Украйна не са прибрани

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Причините са бойни действия, минирани полета, липса на гориво или работници

Това е съобщил еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски на срещата на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел миналата седмица на закрито заседание.

Също така е от решаващо значение, че сушенето на прибраните култури, често вече не е възможно или е възможно само с много високи разходи поради повтарящите се руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура.

Украинската зърнена реколта 2023 вероятно ще бъде по-малка

Комисарят по земеделието също се оплакал, че голяма част от украинската зърнена реколта вероятно ще се провали през следващата година. Много фермери там се колебаят дали да продължат сеитбата. Причините за това са ниските вътрешни цени, високите транспортни разходи и щетите от войната.

Друг проблем са рязко повишените цени на горивата и торовете. В момента много украински фермери просто нямат необходимите финансови ресурси, за да инвестират в новия производствен цикъл. Ръководителят на селското стопанство в Брюксел заяви, че това несъмнено ще окаже влияние върху предлагането на зърно в световен мащаб през следващите две години, уточнява agrarheute.

Няма яснота за доставките на царевица за зърно

Войчеховски не е дал достатъчно яснота  и по отношение на доставките на царевица за зърно в ЕС. Последните оценки потвърдиха, че реколтата от царевица в общността е била сериозно засегната от топлото и сухо лято. Производството е намаляло с почти 20 милиона тона или 27% спрямо 2021 г.

Комисарят по земеделието вижда този срив в реколтата като доказателство за необходимостта от мерки за защита на климата. Междувременно вносът на царевица в ЕС е на рекордни нива, според Полша. От юли до края на ноември те възлизат на над 12 милиона тона.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА