Два кулинарни фестивала се провеждат днес в Логодаж и Джулюница

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Първи фестивал на лютеницата ще се проведе в Благоевградското село Логодаж, докато село Джулюница отново става център на вкусните гозби.

Кулинарният празник в Логодаж ще се проведе на 27 август, от 14:00 часа в двора на училището. Гостите на фестивала ще имат възможност да проследят подготовката и да участват в приготвянето на традиционната българска разядка. Освен лютеница ще бъдат демонстрирани процесите по приготвяне на хляб в подница, логодажка пърженица и други традиционни ястия, предаде dariknews.bg.

В края на август, когато от всеки селски двор се носи аромат на печени чушки, Общината и съорганизаторите на събитието ще предоставят възможност на всеки желаещ да участва в приготвянето на лютеница. Това ще напомни на по-възрастните за онзи чуден вкус на детство и безгрижие, а на децата ще даде едно ново усещане за домашно приготвена храна.

Джулюница отново става център на вкусните гозби

В най-голямото лясковско село отново ще има кулинарен фестивал. Събитието ще се проведе на 27 август в централния парк на село Джулюница, като началото му е в 9:00 часа. Разнообразни ястия, уникални кулинарни творения по рецепти на чевръсти домакини, карвинг изкуство, варене на лютеница и нашенска вкусна чорба ще могат да видят и да опитат посетителите на Дванадесетата национална кулинарна изложба „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница“.

В селото на най-прочутия на Изток българин Котоошу отново гости и местни кулинари ще подредят красиви български трапези, а докато професионално жури опитва и оценява гозбите, фолклорни групи от региона и от гостуващи села и градове ще изпълняват звучни български песни. Ще се вият и народни хора, докато гост-изпълнителите дует Латинка Петрова и Младен Митков веселят посетителите на мащабното събитие.

В рамките на традиционния фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“ ще бъде показано и карвинг изкуство, ще се проведе и Празник на лютеницата. От няколко години конкурсът за избиране на най-вкусна домашна лютеница също се организира в селото на доматите – Джулюница, като в специален щанд ще се събират бурканчета с лютеница от тазгодишна реколта – кандидати за приза „Най-вкусна домашна лютеница за 2022 година”. Тази година ще бъде деветото издание на надпреварата, а победителят от предходното демонстративно ще приготви от лакомството по своя специална рецепта.

Много надпревари и награди за оригинални и автентични рецепти

Общо 12 щанда със специалитети, типични за този край, ще се съревновават за наградите на журито в надпреварите за традиционно ястие, за най-оригинална и автентична рецепта, за вкус и визия, за най-вкусен десерт, за баш майстор кулинар, за етновизия на щанд, за цялостно представяне и много други.

Ще има много награди както за кулинарния отбор с най-красив щанд, така и индивидуални отличия за кулинарите, приготвили ястия в различните категории.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА