Водата в мляното месо “Стара планина” скача до 75%. Вижте промените и в другите стандарти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

До 75% от общата маса от мляното свинско месо може да бъде вода, гласи една от промените в стандарта 10/2018 “Стара планина“ за мляно месо, съобщиха специално за „Агрозона“ експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Предишните правила за същия стандарт предвиждаха процентното съдържание на вода от общата маса да не надвишава 48%. Според експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) промяната е продиктувана от изискване към детското хранене, където продуктите трябва задължително да са по стандарт, както и от хармонизирането с европейските регламенти в областта.

„Съгласно европейския регламент има изискване съдържанието на мазнини в мляното свинско месо да е по-малко от 7%, а съотношението на колаген и месен протеин трябва да е под 12%. Има зависимост между водното съдържание и мазнините. Колкото мазнините са по-ниски, толкова е по-високо водното съдържание“, коментира за „Агрозона“ д-р Диляна Попова, главен експерт в АМБ. Според лабораторни проучвания само при такова съдържание на вода в месото могат да се постигнат тези показатели за мазнини и колаген. „При този стандарт за мляно месо изобщо не се допуска влагане на вода в него, защото мляното месо е само смляно на волф-машината месо и се допуска само добавяне до 1% сол. Подобна е и рецептата, която е упомената в стандарта“, допълни тя.

Досега производителите не са могли да произвеждат продукти по този стандарт, тъй като лабораторните изследвания показват, че не може да бъде спазено изискването за съдържание на мазнини. Предвид наредбите в областта на детското хранене обаче стандартът е актуализиран.

В изискванията към документа е предвидено и изключение, свързано с начина на предлагане на мляното месо. Предвижда се на определени места, където не може да се правят доставки в детските заведения всеки ден, с разрешение на инспектор от БАБХ да се позволява доставката и на замразен продукт.

Стандартът при мляното месо въвежда и норми за производство на продукт само от телешко и говеждо месо.

Промяна има в общо 8 от 14 утвърдени стандарти за месни продукти. Кебапчетата и кюфтетата също няма да бъдат същите, както досега. При утвърдените по стандарт кебапчета и кюфтетата от свинско месо водата се позволява да бъде от 60% при старите правила до 65% при новите. При кебапчетата и кюфтетата от свинско и говеждо месо мазнините в общата маса не могат да бъдат повече от 22%. Предишният стандарт предвиждаше мазнините в тези продукти да не надвишават 25%.

При утвърдения стандарт 03/2010 за заготовки сурова наденица и карначета „Стара планина“ се предвижда суровата наденица да е с до 2% по-високо водно съдържание, а пък мазнините спадат от 35 на 28%. Същите промени влизат и в стандарта за карначета от свинско месо, информират от БАБХ.

В 4 от стандартите думата „пропеленти“ е променена с „опаковъчни газове“, коментират още от БАБХ.

Нов стандарт „Стара планина“ се въвежда при каймата, като се предвиждат правила и за приготвянето на говежда кайма. Този продукт трябва да е червено-кафяв на цвят с равномерно разпределени парченца месо и тлъстини. Позволеното водно съдържание достига 65%, а мазнините в нея могат да бъдат до 20% от общата й маса. Солта не трябва да е повече от 2%. Каймата от говеждо месо може да се предлага охладена и замразена.

Промените в стандарта „Стара планина“ са разработени от работна група, в която са включени експерти от БАБХ, Министерство на здравеопазването, земеделското министерство и експерти от АМБ, коментираха още от БАБХ, а целта е отстраняването на установени проблеми при производството на храните по утвърден стандарт.

Заповедта за промени в „Стара планина“ е издадена 3.01.2020 г и започват да действат веднага, допълват от БАБХ. В момента в страната по утвърдения стандарт продукти произвеждат 81 предприятия в страната.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА