Биволското мляко е с най-високи лечебни качества в сравнение с останалите млека. То е много богато на витамините А, В и С. Въпреки високата си масленост то е с най-ниско съдържание на холестерол в сравнение с всички останали млека. Влияе добре на онкоболни пациенти. От коластрата на биволско мляко се произвежда препарат, който повишава имунната защита на организма. Това каза за „Агрозона“ доц. Марина Цанкова, председател на Асоциацията на българските биволовъди (АББ).
Биволското мляко е най-устойчиво на радиация, посочи още тя. Това е установено от българските учени от Земеделския институт в Шумен, които са изследвали качествата на млякото при избухването на аварията в Чернобил. „Степента на заразеност с радиация е толкова слаба, че млякото е подходящо за бебета“, посочва доц. Цанкова,“Когато имаше нападения над Югославия, ние правихме отново изследвания на млеката на всички селскостопански животни. Установихме, че биволското мляко е уникално особено в такива извънредни ситуации“.
Докато биволовдите успяват да получат цена между 3.50 лева и 4 лева за своето мляко на фермерските пазари в страната, стопаните, които се налага да разчитат единствено на мандрите за изкупуване на продукцията им, получават цена от 1 лев. Това е колкото едно шише минерална вода, посочва доц. Цанкова.