Доц. Димитър Сотиров: Устойчивите сортове овошки са все по-търсени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В Института по земеделие в Кюстендил се работи в две основни направления

Устойчивите сортове овошки стават все по-търсени от стопаните, каза в интервю за Агрозона доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие- Кюстендил. „В Институт по земеделие в Кюстендил от дълги години се работи по създаването на нови сортове, като основната цел е подобряване качеството на плодовете, едрината на плодовете, но напоследък с промените в климата, които се забелязват и от година на година аномалиите стават все по-често явление, нашата дейност е насочена и към създаване на сортове, устойчиви на стресови абиотични и биотични климатични фактори, така че имаме и в това направление добри резултати. По отношение на асортимента при ябълките в института има създадени 6 сорта ябълки признати през 2010 и 2015 г, които са устойчиви на струпясване, основната болест при ябълката, срещу която се провеждат 15-16 третирания с фунгицидни средства, така че с внедряване на сортове, устойчиви на болести, спестяваме много пръскания, откъдето първо, икономическата ефективност е по-добра, второ, не замърсяваме въздух, почви, води т.г. Другото направление, на което обръщаме внимание, е да създаваме сортове, които да издържат на студ, тъй като студовете са все по-често явление – за пролетните мразове, така че целта ни е да създаваме сортове, които да издържат малко повече на тези температури, които вече се случват по време на цъфтежа на овощните култури“, коментира още доц. Сотиров.

Според него стопаните все повече търсят овошките да бъдат устойчиви, тъй като цената на препаратите за извършаване на растително-защитните мероприятия нарасна много. Според него земеделските производители все повече ще обръщат внимание именно на това, а след това ще бъде задоволяването на вкусови качества.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА