Доц. д-р Георги Георгиев: Годишно внасяме 120–130 000 т. соев щрот, като голяма част от него е ГМО

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В България има недостиг на протеинови компоненти и затова се внася соев щрот, като количествата му достигат 120 – 130 000 т. годишно. Голяма част от него се произвежда от ГМО соя. Това каза доц. д-р Георги Георгиев, директор на Опитната станция по соя в Павликени, по време на организирания от Добрички панаир АД Национален аграрен семинар „Селското стопанство и всичко за него“, провел се миналата седмица край Балчик. Той запозна участниците със състоянието и възможностите за увеличаване производството на соя у нас.

По неговите думи протеинът в соята е незаменим и високо ценен. В момента в България се отглеждат едва около 10-15 хил. дка соя. Интересното е, че в миналото площите са достигали от 700 хил. (1934-1940 г.) до над 900 хил. дка (1978-1983 г.). Доц. Георгиев изказа мнение, че има оптимистични прогнози за увеличаване на площите, като това може да стане и с помощта на проекта „Дунавска соя“. Сред причините за ниския интерес към тази перспективна култура специалистът посочи липсата на икономически стимул, тъй като няма преработвателни предприятия, изкупните цени са сравнително ниски, а добивите значително падат при недобро стопанисване. Соята трудно се справя със заплевяването, а освен това е необходимо и напояване през сухите и горещи месеци.

Доц. Георгиев посочи, че има 12 български сорта, от които се извършва семепроизводство едва на 4 (Сребрина, Ричи, Роса и Авигея), тъй като липсват финансови ресурси и земя. В момента Европа е най-големият нетен вносител на соя след Китай. Основните световни производители са Бразилия и Аржентина. В допълнение експертът отбеляза, че соята е много добър предшественик на пшеницата, като добивите са средно със 100 кг. повече, отколкото с предшественик слънчоглед.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements