Доматите, отглеждани между слънчеви панели, удвояват добивите си

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Култури, като пшеница, краставици, картофи и маруля обаче показват отрицателно въздействие

Американски учени установиха, че доматите удвояват добива, когато се отглеждат между слънчеви панели. Растенията получават по-малко топлинен стрес и панелите се охлаждат по-добре поради възможността за проветряване на растенията, съобщава Canary Media.

Експерти от Националната лаборатория за възобновяема енергия установиха, че добивите от домати, отглеждани под слънчеви панели, са се удвоили в сравнение с конвенционалното отглеждане, докато други култури като пшеница, краставици, картофи и маруля показват отрицателно въздействие.

Изследователи от Орегонския държавен университет изследваха отглеждането на домати в хладен климат през 2021 г. Те откриха смесени резултати, които затвърдиха идеята, че доматите са идеални кандидати за агроенергия в горещ климат, където се извършва повечето комерсиално производство, но не е подходящо за дребни фермери в хладен климат.

В същото време учените заключиха, че отглеждането на домати в присъствието на слънчеви панели намалява потреблението на вода за напояване, което също е важно от гледна точка на спестяването на ресурси.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА