Доклад: ЕС трябва да инвестира в „знание на хектар“, за да увеличи производителността в земеделието

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Земеделието на ЕС трябва да се фокусира повече върху опазването на околната среда и развитието на „знанието на хектар“, за да отговори на предизвикателствата за производство на повече храна на по-малко обработваеми площи. Това се казва в доклад на учени от фондация RISE, който беше представен в Брюксел тази седмица, предава Agra Europe.

Ръководител на проекта е професор Алън Бъкуел от Института по политиките в областта на околната среда в Европа, по чието мнение земеделието в ЕС трябва да бъде устойчиво, а не да се набляга на интензификация на културите. Според него решението „зеленият пакет“ да бъде 30% от директните плащания няма да допринесе за постигане на екологичните цели в областта на земеделието на ЕС.

В доклада се казва, че ЕС се нуждае от инструменти за влияние на различните мерки за развитие на земеделието върху околната среда. Такъв инструмент са индикаторите IRENA, които в момента се разработват. Според учените ЕС трябва не само да увеличи знанието не само за увеличаването на продукцията на хектар, но и науката за управление на деликатни екосистеми, за защита на опрашващите насекоми и за подобрение на управлението на водите, за да се справят хората по-добре с наводненията.

Докладът е финансиран от фондация RISE, чийто директор е бившият еврокомисар по земеделие Франц Фишлер. Основни спонсори са компаниите Syngenta, Bunge and John Deere.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама