Добивите от грозде в Северна България достигат до 1 тон

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

До 1 тон от декар достигат добивите от грозде в Северна България. Това каза Албена Симеонова от управителния съвет на Българска асоциацията биопродукти и производител на биовино, цитирана от ИА “Фокус”. По думите й, производителите на конвенционално грозде, берат от червените сортове от 700 килограма до един тон, като най-ниските добиви са около 500 килограма. Симеонова добави, че при биологичните производители добивите са значително по-ниски. Имало е и много заболявания по лозите. Въпреки това реколтата ще е сравнително добра. В момента се берат главно червени сортове като мерло, каберне, сторгозия. На повечето места беритбата на белите сортове е приключила. Симеонова разказа, че бялото грозде е много тежко за отглеждане по биологичен начин, като добивите тази година са около 200 килограма от декар. Доста от биопроизводителите на вино отглеждат ркацители, традиционен български памид, както и сторгозия, който е силно устойчив сорт.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА