До края на юни регистрират кочините в личния двор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

До края на юни 2020 г. се предвижда да личните стопанство за отглеждане на свине да бъдат приведени към новите изисквания за биосигурност и да бъдат регистрирани в Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), е посочено в Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в България през 2020 г. Новите изисквания към кочините в двора и стопанствата от среден и голям тип бяха публикувани в Държавен вестник в края на миналата седмица с изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

Основна роля в регистрацията на личните стопанства ще имат кметовете по места, които ще трябва да събират документите на частните стопани и да ги носят в местната ОДБХ. За тази задача кметовете ще имат на разположение няколко дни. До май всяка година пък ще се прави инвентаризация на животновъдните обекти лично стопанство за отглеждане на свине в населените места и ще се уведомява ОДБХ. До края на август пък, е записано в Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България за 2020 г., че ще продължат проверките за нерегламентирано отглеждане на свине.

За личните стопанства новите текстове на Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е прецизиран броят на допустимите за отглеждане животни за лични нужди, като при свинете се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета угояване. В този вид ферми следва да се осигури достъп до храна и вода, както и места за съхранение на фуража, като всички те са защитени достъпа на гризачи и други животни. Разписани и са и необходимите мерки за биосигурност – ограда, дезинфекция, обособено място за отглеждане на животните с определена площ, ограничен контакт с хора и други животни. На всяко прасе е задължително да бъде отделена площ по 1 кв. м, като помещенията трябва да бъдат изградени така, че да позволяват почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. За обеззаразяване на тора той ще трябва да се съхранява на определено място за поне 40 дни, а в нитратно уязвимите зони и до 6 месеца.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама