До края на юни регистрират кочините в личния двор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

До края на юни 2020 г. се предвижда да личните стопанство за отглеждане на свине да бъдат приведени към новите изисквания за биосигурност и да бъдат регистрирани в Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), е посочено в Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в България през 2020 г. Новите изисквания към кочините в двора и стопанствата от среден и голям тип бяха публикувани в Държавен вестник в края на миналата седмица с изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

Основна роля в регистрацията на личните стопанства ще имат кметовете по места, които ще трябва да събират документите на частните стопани и да ги носят в местната ОДБХ. За тази задача кметовете ще имат на разположение няколко дни. До май всяка година пък ще се прави инвентаризация на животновъдните обекти лично стопанство за отглеждане на свине в населените места и ще се уведомява ОДБХ. До края на август пък, е записано в Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България за 2020 г., че ще продължат проверките за нерегламентирано отглеждане на свине.

За личните стопанства новите текстове на Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е прецизиран броят на допустимите за отглеждане животни за лични нужди, като при свинете се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета угояване. В този вид ферми следва да се осигури достъп до храна и вода, както и места за съхранение на фуража, като всички те са защитени достъпа на гризачи и други животни. Разписани и са и необходимите мерки за биосигурност – ограда, дезинфекция, обособено място за отглеждане на животните с определена площ, ограничен контакт с хора и други животни. На всяко прасе е задължително да бъде отделена площ по 1 кв. м, като помещенията трябва да бъдат изградени така, че да позволяват почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. За обеззаразяване на тора той ще трябва да се съхранява на определено място за поне 40 дни, а в нитратно уязвимите зони и до 6 месеца.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА