Проект: До 9 януари ще продължи общественото обсъждане на Закон за браншовите организации в земеделието

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

До 9 януари ще продължи обществено обсъждане на проект на Закон за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти. Документът е предложен от Министерството на земеделието. Темата за подобен закон е обсъждана отдавна в земеделската общност, но досега не е постигнато единодушие. Земеделският министър Явор Гечев съобщи в края на миналия месец в Пловдив за подготовката на документа.

Законопроектът цели да уреди функционирането на браншови организации в съответствие с Правилата за определяне на национално, регионално и областно представителни браншови организации (Правилата), част от Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 – 2027 г., което определя потребността от създаване на законова рамка, се казва в мотивите на вносителите. В момента има много браншови организации, които променят членската си маса и териториалния си обхват. Освен това липсата на ясни критерии за представителност създава предпоставка за различни и противоречащи си позиции в един и същ земеделски бранш.

Определят се критериите за представителност на организациите

Законопроектът има за цел определяне на критериите за представителност на браншовите организации за производство и преработка на селскостопански продукти в Република България, което ще допринесе за яснота, кои са основните представители на различните браншове, които представляват земеделските стопани и агробизнеса в Министерство на земеделието. Предвижда се създаване на публичен регистър, подържан от Министерство на земеделието, чрез който да бъдат видими представителните браншови организации, членовете, които те представляват, ще има яснота, кои земеделски браншове с каква представителност са в съответствие с Правилата за определяне на представителните браншови организации.

Предвидени са специфични изисквания, въз основа на които областно, регионално и национално ниво браншовите организации ще бъдат вписани в регистъра на Министерство на земеделието. При областно представителна браншова организация в различните браншове са въведени критерии за определяне на представителност на сектори „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Преработка на селскостопански продукти“. Критериите се свеждат най – общо до минимален брой членове за съответната област и процентно съотношение на представителност спрямо официално регистрираните производители или преработватели на дадени селскостопански продукти за съответните области.

Поне две организации в регионалната представителна структура, най-малко седем обединения правят национално представителна браншова организация

Предвидени са и варианти, в случай че производителите или преработвателите не отговарят на нито едно от изискванията поради териториални или други специфики на конкретния продукт. Те също също да могат да образуват областно представителна браншова организация от най-малко 7 члена, които имат регистриран или одобрен обект за производство или преработка по Закона за храните и по Закона за фуражите за съответния бранш.

Специфичното изискване при регионално представителна браншова организация е, че в нея трябва да членуват най-малко две областно представителни браншови организации от един и същи сектор и бранш, които трябва да бъдат в териториална непрекъснатост в областите, от които обединява членове.

При национално представителната браншова организация са определени специфични изисквания, на база на които обединенията да бъдат вписани в регистъра на Министерството на земеделието, като основно те трябва да обединяват най-малко седем областно представителни браншови организации. И тук са предвидени възможности, ако една браншова организация не отговоря на тези изисквания поради териториални или други специфики на съответния вид култури или животни, да може да бъде вписана като национална само по преценка на министъра на земеделието.

Целият проект на закон може да се прочете на страницата на Министерството на земеделието. 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА