До 30-ти април е в сила забрана за улов на щука

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

От 15 февруари влезе в сила забрана за улов на щука по време на размножителния й период

Забраната за риболов, наложена като мярка на защита на рибите през размно­жителния период у нас, е със стъпалови­ден график, съобразен с физиологията на отделните видове и това е записано в разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, съобщиха от НЛРС-СЛРБ.

Щуката е първа от пролетно размножа­ващите се риби, която пристъпва към ро­дителските си ангажименти и е напълно уместно да й бъде осигурено спокойствие, за да извърши брачните ритуали. И така, забраната за щука влезе в сила от 15 февру­ари и ще продължи до 30 април.

В този период при случаен улов на от­делни екземпляри е задължително по най-бързия начин да бъдат освобождава­ни, независимо от състоянието им. Това е възможно да се случи най-вече при спи­нингисти и тролингисти, които преследват другите сладководни хищници като сомове, бели риби, костури.

От 1 януари до 31 март е забранен уловът на липан, а от 1-ви март ще влезе в сила и забрана за улов на распер.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА