До 29 май удължават срока за подаване на заявления по Кампания 2017 г.

Екип на Агрозона

Срокът за подаване на заявленията по схемите за директни плащания и мерките, базирани на площ за 2017 г. се удължава до 29 май, а срокът за извършване на промени в получилите УИН заявления и в приложените документи, включително добавяне на допълнителни схеми и мерки, както и земеделски парцели и/или животни по заявените схеми и/или мерки се удължава до 14 юни. Това гласят промените в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, публикувана за обществено обсъждане днес следобяд. Удължаването на срока засяга всички схеми и мерки за директни плащания, преходна национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане. Максималният срок за удължаване на кампанията, съгласно решение на ЕК е 30 дни като всяка страна членка може да избира дали и с колко да удължи времето за подаване на заявления.

Цялата земеделска общност у нас настояваше за промените, а по време на първото заседание на Земеделската комисия в Парламента вчера, министър Румен Порожанов обяви, че удължаването ще бъде между десет и четиринадесет дни. От АЗПБ предлагаха да бъде взето национално решение за удължаване на крайния срок за подаване на заявления по кампанията за директни плащания до 31-и май без санкции. Този срок посочиха като най-удачен от Асоциацията на българските биволовъди, Добруджанския овощарски съюз, Националната овцевъдна асоциация. От Българска асоциация „Биопродукти“ пък искаха максималното удължаване, но са съгласни и на срок до 31-и май, стана ясно вчера.

В Заключителните разпоредби на предложения проект се предвижда промяна в сроковете за регистрация и пререгистрация на земеделските стопани  по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. (обн., ДВ, бр. 10 от 1999 г.) Изменението се прави с цел избягване на възможността за ограничаване на достъпа на земеделските стопани до системата на схемите за директни плащания в страната, в следствие на препоръка от ЕК по проекта EU Pilot, се казва в доклада на Георги Праматаров, шеф на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ в МЗХ.

Удължаването на срока на кампанията е в интерес на земеделските стопани и ще доведе до повишаване качеството на подадените данни, а от там ще се увеличи размерът на усвоения бюджет за директно подпомагане за българските земеделски стопани. Забавянето на промените и прилагането на стандартния срок от 30 дни за обществено обсъждане ще засегнат правата и интересите на над 80 000 земеделски стопани, което от своя страна може да доведе до компрометиране на кампанията и неусвояване на предвидения за Република България финансов пакет от 1,5 млрд. лв. за кампания 2017 по директните плащания, се уточнява в официалния доклад.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона