До 25% спад в добивите от грозде за 2023 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Увеличават се обемите на гроздето за ракия, продажбите на спиртната напитка през последните две години нарастват

„Качеството на реколтата е добра. Тези, които са отглеждали масивите си с всички сили и средства и с необходимия брой пръскания след поройните дъждове и градушките, са успели да съхранят качеството. До 30% по-малко количество грозде ще имаме в Югозападна България“, това коментира за БТВ инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

„За страната ще бъде с 20-25% по-малко гроздето. Виното варира – от 3 лева до 133 лева може да бъде една бутилка. Производителите действат като буфер. Дори и цената на гроздето да е по-висока, те компенсират със своите печалби и ги намаляват, за да не се увеличават цените в магазините, за да не изгубят пазара си“, обясни той

„Преди година започна инфлация в страната и в целия свят. Повиши се цената на електроенергията, на горивата, цената на труда. Инфлацията доведе и до повишаване на разходите за лозята“, допълни Красимир Коев.

Според него не намаляват лозята в България – изкореняват се стари и се засяват нови.

„Всяка година има тема за вноса на грозде. Количествата, която се внасят, не могат да изкривят пазара. От Северна Македония не е внесено една чепка грозде. От Румъния са влезли 9 тона грозде“, подчерта директорът на  Изпълнителната агенция по лозата и виното.

„Има увеличени обеми на грозде за ракия, защото има увеличени обеми на производство и продажба на ракия в страната през последните две години“, подчерта инж. Коев.

ЕТИКЕТИ: , , ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements