До 19 208 лв./хектар подпомагане получават оранжерийните производители през 2023 г., включват се 2 нови култури

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

И в новия програмен период ще се прилага изискването за минимален и среден добив

През Кампания 2023  индикативната ставка по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство се предвижда да е 16 007,13 лв/ха, а максималната ставка, която биха могли да получат оранжерийните производители при по-малък размер на допустимите площи от предвидените, е 19 203,56 лв/ха, казва в отговор на въпрос на депутата Гален Монев от ПГ „Български възход“ министърът на земеделието Явор Гечев. Според данните през 2021 г ставката е била в размер на 13 050,46 лв/ха.

В новия програмен период оранжерийното производство е определено като чувствително и приоритетно и към него ще се насочва значителен финансов ресурс посредством тази интервенция, казва още министър Гечев. Новият елемент по интервенцията Обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство е, че през Кампания 2023 в обхвата на интервенцията са включени още две култури по предложение на браншовите организации в сектора, това са ягодите и малините.

За сравнение изплатените средства за Кампания 2021 за схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци – оранжерийно производство са в размер на 4 199 213,11 евро, а бюджетът по интервенцията за Кампания 2023 е в размер на 5 812 343,75 евро, разликата от 1 613 130,64 евро, която представлява 38% увеличение на средствата за сектора не само покрива потенциалните нови площи за културите ягоди и малини, но и ще позволи чувствително увеличение на ставката на единица площ, казва министърът на земеделието.

Концепцията на Министерство на земеделието е и в новия програмен период да бъде продължена практиката да се изисква минимален и среден добив по интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство, който да бъде доказан със съответните документи за реализация на продукцията.

Според министъра по линия на подкрепата по линия на държавните помощи на земеделските стопани през 2023 г. ще има нови правила за разпределението им, които трябва да бъдат изготвени от ЕК и съгласувани на национално ниво.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА