До 12 април ЕК с допитване за устойчивата употреба на пестициди

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

До 12 април 2021 г Европейската комисия води обществена консултация относно устойчивата употреба на пестициди. Тези правила на ЕС имат за цел да защитят човешкото здраве и околната среда от възмможните рискове и въздействия на пестицидите, съобщават от Национална селска мрежа (НСМ).

Правилата насърчават намаляването на препаратите за растителна защита чрез интегрирано управление на вредителите и алтернативи на химическите пестициди.

Допитването се провежда чрез попълване на анкета в сайта на инициативата.

Консултацията има за цел да предостави на заинтересованите страни, участващи в прилагането на Директивата за устойчива употреба на пестициди, както и на широката общественост възможността да споделят своя опит. Тя позволява на респондентите да изразят своите виждания относно възможните начини да направят директивата по-ефективна или да постигне по-добре целите си. Въпросникът е структуриран така, че на въпросите да могат да отговорят както експерти, така и обикновени граждани.

В анкетата могат да участват всички заинтересовани страни, като включват, но не се ограничават само до земеделски производители и изпълнители, прилагащи пестициди, неземеделески потребители на пестициди, здравни и екологични неправителствени организации, професионални асоциации, представляващи промишлеността и икономическите участници в съответните сектори, потребителски асоциации, граждани на ЕС, национални компетнтни органи и научни експерти.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама