Днес започва Празника на смилянския фасул

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Известното смолянско село Смилян ще бъде домакин на 13-ото издание на Празника на смилянския фасул. Организатори на събитието са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище „Проф. Асен Златаров – 1927″.

Началото на празника ще бъде дадено с “фасуленото топче”. То ще даде и старт на състезанието по планинско бягане “Смилянски фасул”. В програмата на празника са включени конкурси за производител на годината, за кулинарни изделия и за пано от бобени зърна.

Туристи и ценители на деликатесния боб от цялата страна се очаква да пристигнат за Празника на смилянския фасул. Всички гости ще бъдат почерпени с блюдо бобена чорба в ресторанта на местната кооперация. Домакините са приготвили над 2 500 порции.

Ястието ще бъде приготвено със смилянски фасул, дарен от производители от региона. Празничната програма ще се допълни от много родопска музика, скечове и изпълнения на самодейци от читалището в селото.

За първи път празникът е организиран през ноември 2003 г. с цел да се популяризира традиционният начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност с наименованието „Смилянски фасул”.

Към днешна дата запазеното наименование и регистрираният географски произход обхващат 3 разновидности на едрия салатен фасул и 3 на дребния фасул, които се отглеждат в селищата от района на Горното поречие на р. Арда. За да се гарантира качеството на продукта с това наименование и да се пребори нелоялната конкуренция на пазара, произведеният в този район фасул се продава със специални етикети, на които е запазеният знак, изработен от проф. Серезлиев.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА