Днес е световният ден на околната среда

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Темата на Световния ден на околната среда през 2020 г. ще е Биоразнообразието – своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата (act #ForNature).

Един милион растителни и животински видове са изложени на риск от изчезване, основно поради човешки дейности. През 2020 г. темата Биоразнообразие цели да се обърне спешно внимание на този екзистенциален въпрос. Горските пожари в Бразилия, САЩ и Австралия, нападения на скакалци в Източна Африка, а сега и пандемията – показват взаимозависимостта на хората с природата. Световният ден на околната среда алармира за необходимостта от спешни действия за защита на биоразнообразието.

Посланието за Световния ден на околната среда тази година е, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката си с природата, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Световният ден на околната среда е най-значимият ден за действия, насочени към опазване на околната среда.

защитена местност, защитени територии, Agrozona.bg

Всяка година на 5 юни от 1974 г. насам се отбелязва този ден, като се  ангажират правителствата, частния сектор, знаменитостите и гражданите да насочат своите усилия към сериозен екологичен проблем. Световният ден на околната среда се е превърнал в глобална платформа за повишаване на осведомеността и предприемане на действия по неотложни екологични въпроси – от замърсяването на моретата и глобалното затопляне до устойчивото потребление и престъпленията срещу дивата природа. Световният ден на околната среда предлага глобална платформа за вдъхновяване на положителна промяна, като приема, че глобалната промяна изисква глобална общност. Този ден подтиква хората да мислят за начина, по който консумират, предприятията да разработват по-екологични модели, фермерите и производителите да произвеждат по устойчив начин, правителствата да пазят дивата природа, преподавателите да вдъхновяват учениците да живеят в хармония с планетата, младежите да станат защитници на зеленото бъдеще. Милиони жители на планетата годишно се включват в екологични инициативи, помагайки да се промени модела на консуматорски навици, както и на националната и международната политика.

5 юни – „Време за природа“ – Time for Nature.

Програмата за околна среда на ООН (UNEP) със своите партньори започва Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.) – глобална инициатива за възстановяване на връзката между хората и природата. Тази година милиони хора по света ще отбележат 5 юни дигитално. Ако и вие желаете да се включите, може да се регистрирате ТУК за повече информация.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама