Днес е Сирни заговезни – ден за прошка! Сирни заговезни, Неделя Сиропустна или Прошка е важен зимно-пролетен празник в народния и християнски календар. Седмицата преди празника е и последната по време на постите, в която може да се ядат продукти от животински произход.
На празникa по народен обичай трябва да има баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и децата в семейството се опитват да хванaт халвата или яйцето с уста. На Сирни заговезни по-младите искат прошка от по-възрастните, като те трябва да им дадат. Прошка се чества седем седмици преди Великден и винаги е в неделя.
След Сирни заговезни не е позволен дори приемът на растителна мазнина. “Не бива да се яде нищо блажно, ако искаме да спазим поста”, каза свещеник Димитър, служещ в храм Св. Никола, с. Катуница пред Агрозона.
“Постите не са само ограничаване на храната, те са чистене на тялото и на душата”, сподели отец Димитър. Ако спазваме само поста, но не се смирим и покаем, няма полза. Великденският пост е време на посвещаване на човека на Бога. Вярващият трябва да преосмисли поведението си и да се моли да му бъдат простени греховете, за да се пречисти телом и духом.
Кой може да пости?
Църковните канони забраняват деца под 7-годишна възраст да постят. По-големите деца може да ограничат напълно само месото. При възрастните хора важи същото правило. Болни хора и бременни жени нямат право да постят.
Целта на постите е, чрез въздържание (не само от определени храни, но и от широк спектър „лоши мисли и дела“) и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.