Културната паша е практика от миналото, която би трябвало да се възстанови, това каза Димитър Николов, фермер и собственик на ресторант за сезонна храна по време на представяне на платформата “От фермери за фермери” днес в София. Преди десетилетия на животновъдите им се е плащало, за да отидат с животните си и да пренощуват в дадена градина. Животните опасвали пролетната или есенната трева, без да се налага третиране или намеса на техника за премахването й, и успоредно с това наторявали. Методът е благоприятен за околната среда, освен това е и начин за стимулиране на животновъдството стана ясно от думите на Николов.
Животните могат да бъдат в помощ на растениевъдите, те спомагат за почвеното здраве. А силната почва не само повишава добивите, но и намалява вредителите по културите, тъй като в здравата почва има повече хранителни вещества и градивни елементи, които правят насажденията по-малко податливи на заболявания. Това каза още Димитър Николов.
Димитър Николов има лозови насаждения и стопанисва овце, той и съпругата му са собственици на ресторант за сезонна храна от малки производители в София. Очаквайте подробен материал в следващия брой на списание “Агрозона”.