Димитър Греков: Без посредници на борсите на производители

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Прекупвачите аут от търговията на пазара. Борси на производители в големите гродове за спасяване на българските земеделци

Една от идеите ни е да направим в големите градове борси на производителите и така да отрежем посредниците по пътя на земеделската продукция до пазара. Това каза министърът на земеделието проф. Димитър Греков в предаването “Факторът Кошлуков” по ТВ 7. Борсите ще бъдат ситуирани в големите градове, а земеделците ще предлагат стоката си без посредници. Задължително обаче трябва да бъдат сертифицирани и регистрирани. Това условие са поставили и големите вериги магазини, които са готови да заредят щандовете с български плодове и зеленчуци. Паралелно с това трябва да продължи и борбата с контрабандата, заяви министър Греков. Проверките по борсите и пазарите трябва да станат ежедневие, а не да се правят като ПР-акция. За да е ефективен, в контрола трябва съвместно да работят служители от Агенцията за безопасност на храните, НАП и МВР. Според министър Греков напрежението сред земеделците ескалира в момента, след като в сектора са натрупани проблеми от 20 г. Той заяви, че е трудно да се работи, когато хората протестират, но пък това е стимул за по-съвестно изпълнение на задачите.

Сред належащите е справянето с контрабандния внос, който е процъфтявал години наред. Това няма как да се случи веднага, но при строг регламент нещата ще тръгнат в правилна посока. Важно е земеделците да се регистрират, като обявят точно площта, която обработват и продукцията, която добиват. Така ще се знае колко от нея може да се реализира на вътрешния пазар и да се търси начин за износ на останалите количества.

Той очерта перспективите за следващия програмен период, когато един от акцентите ще бъде поставен на развитието на биологичното земеделие. В сферата на земеделието ще бъде даден шанс на малките стопанства и мандри, както и на хората, които гледат добитък в планинските и полупланинските райони. Предвижда се отпускане на до 1500 евро за малки семейни стопанства. В момента животновъдите губят, тъй като им се плаща по референтни стойности от 2009 г. Тогава сумите са определени на броя животни, които до 2013 г. са се увеличили многократно. В момента в страната ни има 33 хил. ферми, които не отговарят на изискванията.

Министър Греков обяви, че ще бъде създадена и нова система за напояване, тъй като изградената преди години е почти напълно разрушена. Той уточни, че с първата заповед, която е издал, е забранил изваждането на тръбите на “Напоителни системи”. Това, което направихме през последните години, е истинско харакири, обясни министърът. Той подчерта, че идва глобално затопляне и не е възможно да правим земеделие, ако няма как площите да бъдат напоявани.

Спешни мерки ще бъдат предприети за опазване на пчеларството, като до края на август трябва да бъде гласувано законодателство в съответствие с европейското за забрана на вредни за пчелите пестициди, съобщи проф. Греков.

Греков обяви, че субсидирането на тютюнопроизводителите за следващия период е гарантирано и ще е „единствено и само национално“. Реколтата от 2013 г. ще бъде дофинансирана с 11 млн. и половина лева.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама