Димитър Димитров, финалист в Master Chef : „За мен българската кухня остава на първо място“

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Димитър Димитров стана известен в цалата страна като един от финалистите в телевизионното състезание за непрофесионални готвачи Master Chef. Извън предаването той е управител на ресторант „Вентана“ в столицата. Ресторантът е създаден преди повече от четири години в столичния квартал „Мусагеница“ и вече се е утвърдил като място в вкусна кухня и красив интериор. „Градината ни, смело мога да твърдя, че е в топ 5 на софийските заведения“, казва управителят Димитър Димитров. Във „Вентана“ любителите на вкусната храна могат да се насладят на българска и съвременна европейска кухня. По думите на Димитър тя е „съвременен почерк на стари, забравени рецепти“.

И готварството, и дизайнът изискват фантазия

Димитър е учил информатика в гимназията и интериорен дизайн в университета. Въпреки че няма формално кулинарно образование, от дете има отношение към храната: „Винаги съм обичал да ям прясно приготвена храна“. В стремежа си да има хубава и току-що приготвена порция, започва с кулинарните опити от малък – първоначално се включвал в изпичането на кексове и подготовката на сарми за коледната трапеза. Към 10-11 г. Димитър вече си прави сам картофи, кренвирши с яйца във форма на сърце, а по-късно идват и опитите с месото. Кулинарното изкуство го влече и той  чете усилено, търси информация в интернет, гледа предавания и така трупа много знания за готварството.

Успоредно с ръководството на ресторанта Димитър продължава да работи и като интериорен дизайнер. „В дните, в които не съм в ресторанта, съм на някой обект, вземам размери, правя чертежи. За сега съумявам да съчетавам нещата.“ Какво е общото между готварството и интериорния дизайн? „И двете неща са много креативни и изискват страшно много фантазия, много старание и влагане на много качества.“

От нашето по-хубаво няма

Благодарение на двугодишната си работа на кораб, любителят кулинар е успял да обиколи много страни, да „попие“ аромати и да запомни съставки. Отивайки на бригади в САЩ, е опитал и кухнята на Аляска, и тази на южните щати. Стигнал и до Латинска Америка. Пикантността на мексиканската кухня много му допада и у дома обича да експириментира със силно пикантни ястия. „Откъдето съм могъл, съм „открадвал“ по нещо за своята кулинарна книга“. Макар да има толкова широк поглед над чуждите кухни, Димитър Димитров е категоричен, че определено предпочита да приготвя ястия от нашата кухня. „Мисля, че с участието си в Master Chef доказах, че за мен българската кухня остава на първо място, не защото съм националист, а имайки предвид и опита, който имам, българската кухня е една от най-вкусните, които съм опитвал.“, коментира Димитър Димитров.

По думите му е най-добре всеки ресторант да се снабдява с продукти от околността, в която се намира, тъй като така стимулира местните производители да произвеждат повече като в същото време продуктите са по-пресни и в резултат до трапезата стигат по-вкусния ястия.

Мечта за село

Макар Димитър Димитров да работи в столицата, селското стопанство и живота в селата не са му чужда идея: „Преди няколко години исках да се занимавам с животновъдство и да започна с малко стадо с овце и кози, което да развивам“. Реалността обаче към момента го е завъртяла по друг начин. Въпреки това Димитър е категоричен, че не се е отказал от тази си мечта и един ден, ако има възможност, ще отиде на село, ще се занимава със селско стопанство, ще направи малък хотел с ресторант или само ресторант, „където хората да идват и да ядат нещо, приготвено с пресни продукти, отгледани на село.“

Финалистът в Master Chef признава, че благодарение на участието си в предаването е научил много. Един от ценните уроци, е, че човек дори с малко продукти, но с много фантазия, може да създаде нещо различно. „Кулинарията наистина е необятна и с домат и краставица могат да се направят поне 15 различни неща.“, казва Димитър.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА