ДФЗ публикува „Ръководство за бенефициерите по НПВУ“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) разработи съвместно с Министерство на земеделието и храните „Ръководство за бенефициерите по Националния план за възстановяване и устойчивост“ (НПВУ). Ръководството, което е публикувано на сайта на ДФЗ, се издава в съответствие с чл. 31 от Постановление № 114 от 8 юни 2022 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост (ПМС № 114/2022).

Ръководството  е предназначено за крайните получатели, които изпълняват договори за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ). Документът има за цел да ги улесни чрез предоставяне на конкретна, синтезирана и систематична информация относно техните основни права и задължения по договорите, и как финансираните инвестиции да бъдат успешно изпълнени, отчетени и платени.

То описва действията и формалните процедури, които трябва да бъдат изпълнявани от крайния получател, за да се осигури правилно техническо и финансово изпълнение на договора за финансиране.

Ръководството разглежда следните основни въпроси:

•    Съдържание, изменение и прекратяване на договорите за финансиране;
•    Техническото изпълнение на договорите за финансиране, в т.ч. провеждане на процедури за определяне на изпълнител, сключване и изпълнение на договорите с изпълнителите
•    Финансовото изпълнение на договорите за финансиране, в т.ч. допустимост на разходите и видове плащания
•    Контролът от страна на ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ (ДФЗ) върху процедурите за определяне на изпълнител
•    Отчитане на изпълнение на инвестицията, в т.ч. междинни и окончателни финансово-технически отчети (ФТО);
•    Документооборот и комуникация със съответните институции;
•    Правилата за информация, комуникация и публичност;
•    Поддържането на система за съхраняване на информацията по договорите за финансиране.

Ръководството е част от предприетите мерки за подобряване на дейността на фонда чрез повишаване на публичността и прозрачността в работата по проектите по НПВУ.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама