Десислава Танева: Предлагаме пакет от промени в законодателството за горите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Предлагаме законодателния пакет от мерки, който включва промяна и изменение в Закона за горите, както и 3 изменения на действащи наредби. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава агенция “Фокус”. “Една от тях е изцяло нова – “Изготвяне на плановете за управление на горски територии”, посочи Танева. Тя уточни, че тези нормативни документи съвсем символично обявени в “Седмицата на гората”, ще бъдат приети в обществен консенсус. “Ще приемем всички предложения на заинтересовани лица и на обществото, които биха довели до търсените от нас цели, а именно съхраняващото ползване на българската гора”, заяви Десислава Танева.

Тя отбеляза, че като се приложат така направените предложения на правителството, ще се забрани оголването на горски територии. “С промените се забранява извършването на каквито и да било дейности през тъмната част от денонощието. Основно незаконните практики се извършват през нощта, а и не е нормално през нощта да се сече, да се извозва дървесина. Нормално е човек да помисли, че тогава съответните дейности са незаконни. Всички мерки, които представляват на практика адаптирано управление на горския сектор спрямо климатичните промени, на които сме свидетели. Ще намалим чувствително интензивността на ползването на горските насаждения”, каза още Танева. По думите й целият пакет от мерки следва да доведе до това гората да бъде ползвана съхраняващо.

За тази година сме планирали най-голямото залесяване като обем в последните години – над 14 хил. дка, за което има подготвени 7 млн. фиданки. “Извън тези декари, ние ще допълним този обем на залесяване и с размера на горските територии, които пострадаха от бедствията като снеговалежи, дъждове, ледоломи и ще увеличим тази площ с площта, която се установи от тези територии”, каза още Танева.

От думите й стана ясно още, че в периода 2012-2014 г. в държавните горски територии са създадени 35 751 дка нови гори. Средствата, инвестирани от държавните горски предприятия от момента на създаването им до края на 2014 г. за тази дейност, възлизат на обща стойност 41, 2 млн. лева.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements