Депутатите с питания към земеделския министър от първия ден в Парламента

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Само Десислава Танева и Мария Белова с въпроси, свързани с най-важните теми за земеделците в момента – Стратегическият план и Планът за възстановяване, Иван Иванов иска пълни списъци с трите имена и длъжностите на назначени и уволнени след като е напуснал министерския пост, Александър Дунчев отново се интересува от горски проблеми

Депутатските въпроси към служебния земеделски министър са входирани още в първия ден от работата на Народното събрание. Най-нетърпелив е бил предшественика на Явор Гечев – Иван Иванов, който очаквано се интересува от кадровите промени във ведомството, а не от готовността на Стратегическият план или земеделската част от Плана за възстановяване и устойчивост, например. Народният представител иска писмено да му се предостави информация за точния брой назначени лица, поименен списък, който съдържа съответното ведомство, трите имена, длъжността и основанието, на което е станало това назначение. Ексминистърът се интересува също от точният брой на лицата, които са пререгистриани на друга длъжност, както и отново иска поименен списък на трите имена, длъжността, заемана от лицето преди и след промяната, както и основанието за тази промяна. Иван Иванов има внесен заедно с това и въпрос за уволненията в МЗм.

В денят, когато депутатите положиха клетва в деловодството е внесен и въпрос от Александър Дунчев, който традиционно се интересува от горски теми и в първото му запитване е за обезлесяване на речните корита и земеделските земи за добив на дърва. Сам или заедно с други свои колеги, Дунчев е задал общо 7 въпроса.

Само представителите на ГЕРБ – Десислава Танева и Мария Белова са задали въпроси по най-важната тема за българските земеделски производители в момента – Стратегическия план. „Към настоящия момент няма одобрен Стратегически план, дори няма и качен на публично обсъждане, от който е видно какви ще са директните плащания, екосхемите, ДЗЕС. От ЕК бяха изпратени 405 бележки по първоначално изпратения стратегически план. На сайта на МЗм не може да се открие нито отговора на бележките, които следва да съдържат и определени политически решения, нито последен вариант на СП. В края на годината сме, а дори няма качен за обсъждане вариант на закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители. без който на практика не може да стартира прилагането на СП. Страната е в политическа криза и при всички случаи следва да отчитаме риска от оставане без парламент в кратък срок. Имаме ли изобщо план за действие при подобно развитие на политическата криза в страната?”, се казва в запитването им. „По този начин земеделските стопани на практика остават без никакво време да преструктурират стопанствата си по начин, отговарящ на предизвикателствата на новия програмен период”, се казва още в запитването.

Двете депутатки очакват да получат в писмен вид отговор на въпроса кога ще бъде бъде окончателно изпратен последният вариант на Стратегическия план в Брюксел, както и има ли план за широко обществено обсъждане, а не само в ТРГ и представяне пред Народното събрание.

Какви са сроковете по видове норматиивни актове, които следва да се приемат в националното законодателство, за да се приложи СП и то от 1 март в частта Директни плащания? Друг въпрос на Танева и Белова е свързан с прилагането на Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост. Питане за евентуалните загуби на средства също са подали представителите на ГЕРБ.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА