Депутат настоява за увеличение на заплатите в службите по земеделие

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Увеличение на работните заплати в областните дирекции и общинските служби по земеделие и във всички контролни агенции към МЗХ, осъществяващи дейност в чувствителни за обществото сектори – това поиска народният представител Цвета Караянчева, предава “Дарик”.

Цвета Караянчева внесе в парламентарната комисия по бюджет и финанси предложение за  промени в законопроекта за държавния бюджет за 2016 г, които да позволят увеличение на средствата за персонал в т.нар. ведомства-второстепенни разпоредители. В 28-те дирекции „Земеделие” заплащането на труда не е осъвременявано през последните 5 години.

Средното равнище на индивидуалната работна заплата е около 600 лева, а опитни кадри с доказани качества  получат месечни възнаграждения близки до предвидената от 1 януари минимална работна заплата, аргументира се депутатът от ГЕРБ.

По думите й, крайно неприемливо е експерти, които са пряко ангажирани с обслужването на земеделските производители, изнасят тежестта на националните и европейските програми за подпомагане и изпълняват контролни функции, да получават заплащане, несъответстващо на квалификацията и труда им.

Предложеното от Караянчева изменение е в рамките на определените в законопроекта текущи разходи за МЗХ и не изисква предоставяне на допълнителни средства.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements