“Екологичното земеделие е начинът, по който трябва да произвеждаме храната си”, каза Деница Петрова, представител на “Грийнпийс” на първият форум на българския офис на организацията, посветен на употребата на пестициди в Европа и възможности за екологични решения. Меглена Антонова, координатор на кампанията, посочи, че много химически вещества се използват не само при нужда, но и рутинно.
Тя открои 7 принципа на екологичното земеделие:
- Хранителна независимост – хранителната верига да се контролира от производителите и потребителите;
- Предоставяне на ползи за фермерите и селските общности – екологичното земеделие подкрепя развитието на селските райони и борбата с бедността и глада;
- Разумно производство на храна – постигане на по-високи добиви, където са необходими чрез прилагането на биологични практики;
- Биоразнообразие – екологичните земеделски практики защитават местообитанията и са съществено важни за опазване на биологичното разнообразие;
- Поддържане на здравето на почвата по устойчив начин и осигуряване на по-чиста вода – еко земеделието защитава от ерозия и замърсяване;
- Екологичен контрол над вредителите;
- Издръжливи хранителни системи – еко земеделието адаптира хранителната система към променящите се климатични условия.
Анета Стефанова