Даниел Божанков: В България са останали под 300 птицеферми

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В България вече има под 300 птицеферми, заяви Даниел Божанков, председател на асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП) в ефира на БНТ.

“Веригата от производителя до потребителя може да бъде скъсена. Във всяко населено място, където има производител на яйца, всеки гражданин може да отиде на място и да си закупи яйца директно от производителя. Друг е въпросът, че фермите стават все по-малко и вече са под 300”, заяви Божанков.

Производителите биват обвинявани от обществото за високите цени на храните, заяви още Божанков

“Ако едно яйце струва 30 стотинки при производителя, докато стигне до потребителите  цената му се увеличава до 50-70 стотинки. Разликата в тази цена не влиза в джоба на производителя”, сподели Божанков.

“И яйцата и месото са с много кратък срок на годност. При яйцата срока е 28 дни, при месото 7 дни за охладено месо. Това не позволява по никакъв начин производителя да спекулира и задържа стока и след това да я продаде по-скъпо. Още повече имаме много кредити, което налага непрекъснато движение на парите, за да може да има печалба и съответно производителя на оцелее, коментира още председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП).

Най-бързото решение, което ще помогне на производителите, но ще се усети и от потребителите, е намаляване на ДДС на храните, заяви Божанков.

Коопериране между производителите

“Кооперативите са важни, особено за малките и средни  производители и за скъсяване на веригата от производителя до потребителя”, сподели председателят на АПП.

“Ние като асоциация апелираме за кооперирането между производителите. Започнали сме този процес при яйцата. Стимулирахме няколко фирми да се сдружат, надяваме се и други да последват този пример”, допълни още той.

“Когато малки и средни предприятия обединят своята стока и могат да станат голям производител и да задоволят потреблението на 1 търговска мрежа или 1 тържище. Могат да инвестират повече и да повишат”, коментира Божанков.

“Близо 20% от яйцата в България излизат за пазари в Гърция и Франция, сподели още Божанков. На този етап външните пазари са вид спасение и помощ за българските производители, поради по-високите цени, на които успяват да реализират продукцията си там, за сметка на продажбите под себестойност в България”, допълни още той.


Още по темата:

Даниел Божанков: Инфлацията в производството е умопопрачителна

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА