Да паднат ограниченията за сечи в горите искат дървопреработватели

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Заради високите цени на дървесината и липсата на достатъчно количество суровина предприятията не могат да изпълнят договорите си, алармират от бранша

Голяма част от дървопреработващите предприятия в страната са спрели работа или са в процес на спиране, поради спекулативните цени на дървесината, съобщиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Сред тях са водещите в сектора “Кроношпан България” ЕООД, с изградени мощности в Бургас и Велико Търново, които в края на декември спряха производство и вече работят с намален капацитет, “Фазерлес” АД – ключово предприятие за регион Силистра и “Свилоза” АД – Свищов, които са в процес на спиране. Директно наетите само в тези три предприятия са над 1000 човека, а индиректно над 5 000 човека в сферата на транспорта, добива, услугите и др.  Основната причина за това е спекулативното покачване на цената на дървесината през 2022 г, довело до непосилни цени за местното население, както и за индустрията, посочват от камарата.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост по-голямата част от предприятията, използващи масивна дървесина за суровина, също имат сериозни проблеми и не могат да изпълняват договорите си заради високите цени на дървесината и липсата на достатъчно количество суровина.

До проблема се стигна заради наложените изкуствени ограничения върху добива на дървесина – заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния ресорен министър Христо Бозуков от края на 2021 г., напомнят от организацията. Според Камарата въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч – тази, която прочиства дърветата, помага им да се развиват и се случва само след съгласуване и одобрение с компетентните органи. Резултатът е по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината. Отделно в България не се оползотворява т. нар. прираст в горите, който у нас се използва едва на 50%, а средно в Европа над 75%. От бранша настояват за отпадане на тези ограничения.

В сферата на горското стопанство и горската промишленост в България работят над 60 000 човека и създават над 3% от БВП, основно в полупланинските и планинските райони, като на места това е единственият поминък, напомнят от Камарата и изтъкват, че сега голяма част от тези хора са изправени пред опасността да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и пълна липса на алтернатива.

„Въпреки нашите многократни сигнали, до момента държавата не реагира, затова сме поискали и писмено среща с министър-председателя, в опит да запазим този структуроопределящ отрасъл за страната“, коментират от бранша.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама