Д-р Тодор Бенков, ОДБХ: Животните в Пловдивско имат изграден имунитет срещу антракс

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Животните в Пловдивско имат изграден имунитет срещу антракс. Това каза д-р Тодор Бенков, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив, пред “Фокус”. По думите му, в периода октомври-ноември на миналата 2014 година е извършена ваксинация на животните в Пловдивско против антракс.

„Тази година предстои в късна есен да се направи отново”, добави д-р Бенков. Според него, към този момент няма никаква опасност за заболяване на животните. Във връзка със случаите на антракс във Варненско е било проведено събрание на областната епизоотична комисия, на което се е разяснило на стопаните за всички особености на опасния вирус. „За всяко съмнение за заболяване, собствениците на животни трябва незабавно да се обърнат към обслужващия ги ветеринарен лекар”, посъветва специалистът.

Д-р Тодор Бенков припомни, че е забранено клането и дрането на такива животни. По думите му, в Пловдивска област последното огнище на антракс е регистрирано през 1986 година. На въпрос по какво един стопанин може да познае, че животното му боледува от антракс специалистът отговори, че това заболяване е стационарно, а инфекцията се разпространява на определени места. „Обикновено, животното както си пасе живо и здраво, пада и умира. Може и да няма симптоми. Затова казвам, че когато има съмнение за заболяване на някакво животно, трябва задължително собственикът да се обърне към лекар”, обясни д-р Бенков.

Относно заболяването бруцелоза, началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив каза, че при всички положения трябва да се избягва консумацията на сурово мляко, независимо от какво животно е то. „Необходимо е млякото да премине през термична обработка”, припомни специалистът. 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА