Copa-Cogeca разкрива ключови фактори за запазване на единния пазар в Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

За запазване на единния пазар на ЕС, намиране на решения за предотвратяване и овладяване на недостига на работна ръка, призоваха от съюзът на фермерите и земеделските кооперации в ЕС в съвместно изявление.

Copa-Cogeca, европейската организация обединяваща земеделските производители и земеделските кооперации, настоятелно призовава Европейската комисия да действа бързо и твърдо, за да смекчи смущения, възникнали на единния пазар, и да идентифицира всяка друга точка на натиск в тази криза. „Като се има предвид, че веригата за доставки на хранително-вкусовата промишленост е силно интегрирана и функционира отвъд границите, всякакви блокове за доставка и работници неизбежно ще нарушат бизнеса. Способността ни да осигуряваме храна за всички ще зависи от запазването на единния пазар на ЕС“, посочват от Копа- Коджека в съвместно изявление с Food & Drink Europe и CELCAA, асоциацията на ЕС, представляваща търговията със селскостопански и хранителни стоки.

В изявлението са представени 6 основни ключови въпроса, като последните две са свързани с ръководените от науката действия по време на криза и по-добре координираната работа между европейската институция. Другите критични точки са, както следва:

1. Запазването на единния пазар е най-добрият вариант за осигуряване на стабилна и безопасна верига за доставка на храни и продоволствена сигурност за всички в Европа и извън нея. Ние приветстваме последните насоки на Комисията относно управлението на границите като добра първа стъпка. Въпреки тези насоки, въпреки това, ние продължаваме да се сблъскваме със сериозни смущения.
2. Комисията се призовава да работи с държавите-членки за проучване на начините за подпомагане на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор, който вече е и ще продължи да се намира под огромен финансов натиск. По-специално през следващите седмици и месеци е необходимо, според браншовиците, Комисията да вземе предвид 11 милиона фермери в Европа, 4,7 милиона производствени работници, 294 000 предприятия за производство на храни и напитки (включително 22 000 агрокооперации) и 35 000 търговски компании.
3. Комисията се призовава да работи с държавите-членки за наблюдение на потенциалната липса на работници (включително сезонните работници), за новите ефекти върху производството и за изготвяне на планове за действие при извънредни ситуации. Във всички държави-членки на ЕС веригата за доставки на храни следва да се разглежда като основен сектор.
4. Комисията да следи цената на суровините и транспорта, както и нелоялните търговски практики, призовават още от Копа-Коджека.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА