Чипровските обге, или домашно печени кори за баница, са сред традиционните български продукти с шанс да бъдат вписани в Европейския регистър за защитено географско указание. Домакините в Чипровци правят корите от брашно, вода, сол и малко оцет. Една кора тежи около 30 гр. Точи се на ръка и се налагат да се изсушат на печка с дърва за около 40 мин. до ½ час. Специално за „Агрозона“ рецептата за баница, направена с чипровски обге беше споделена от известна местна майсторка.
Ето как се прави баница с 10 кори: начупват се 5 яйца, прибавят се 13 с.л. олио, добавя се 250 гр. сирене. Взима се една тава и стените се намазват с мазнина. Необходима е още една тава, която се пълни с хладка вода. В нея се „окъпва“ първата кора, т.е. потапя се във водата и се изважда. След това се полага в тавата. Ако се начупи, хората наричат чупена баницата. Полива се с мазнина и се слагат 4 супени лъжици от плънката със сирене. „Къпе“ се следваща кора и отново се слага плънка и така до края. След като и последната кора се наложи в тавата, се подгъват ръбчетата на корите. Ако е останала плънка, към нея може да се прибави малко газирана вода или сода за хляб, и да се разпредели отгоре на баницата. Баницата се оставя на стайна температура, докато печката се загрее до 180 градуса и след това се изпича за ½ час до 40 мин. След като се изпече баницата, се постила фолио на кухненския плот или маса и тавата с баницата се изправя, опряна на стената. Остава така 20 минути, докато изстине. След това е готова да се отдели лесно от тавата.
Статията е част от декемврийския брой на списание “Агрозона”.