Чипровските обге – уникални в Европа

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Чипровските обге, или домашно печени кори за баница, са сред традиционните български продукти с шанс да бъдат вписани в Европейския регистър за защитено географско указание. Домакините в Чипровци правят корите от брашно, вода, сол и малко оцет. Една кора тежи около 30 гр. Точи се на ръка и се налагат да се изсушат на печка с дърва за около 40 мин. до ½ час. Специално за „Агрозона“ рецептата за баница, направена с чипровски обге беше споделена от известна местна майсторка.

Ето как се прави баница с 10 кори: начупват се 5 яйца, прибавят се 13 с.л. олио, добавя се 250 гр. сирене. Взима се една тава и стените се намазват с мазнина. Необходима е още една тава, която се пълни с хладка вода. В нея се „окъпва“ първата кора, т.е. потапя се във водата и се изважда. След това се полага в тавата. Ако се начупи, хората наричат чупена баницата. Полива се с мазнина и се слагат 4 супени лъжици от плънката със сирене. „Къпе“ се следваща кора и отново се слага плънка и така до края. След като и последната кора се наложи в тавата, се подгъват ръбчетата на корите. Ако е останала плънка, към нея може да се прибави малко газирана вода или сода за хляб, и да се разпредели отгоре на баницата. Баницата се оставя на стайна температура, докато печката се загрее до 180 градуса и след това се изпича за ½ час до 40 мин. След като се изпече баницата, се постила фолио на кухненския плот или маса и тавата с баницата се изправя, опряна на стената. Остава така 20 минути, докато изстине. След това е готова да се отдели лесно от тавата.

Статията е част от декемврийския брой на списание “Агрозона”.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА