Четири дирекции ще заемат функциите на Управляващ орган по Стратегическия план до 2027 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Министерският съвет взе решение, с което определи Управляващия орган на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. С това се определя органът, който отговаря за управлението и изпълнението на Плана, като той е и основното звено за контакти с Европейската комисия.

Функциите на Управляващ орган на Стратегическия план ще се изпълняват от четири дирекции в Министерство на земеделието – дирекция „Директни плащания“, дирекция „Развитие на селските райони“, дирекция „Пазарни мерки и организация на производителите“ и дирекция „Животновъдство“. Също така са определени дирекциите, които ще подпомагат Управляващия орган при изпълнението на неговите функции, като това са дирекции „Биологично производство“, „Растениевъдство“, „Държавни помощи и регулации“ и „Идентификация на земеделските парцели“.

Съгласно регламентите на ЕС всяка държава членка определя национален управляващ орган за своя стратегически план по Общата селскостопанска политика.

Досега Управляващ орган на ПРСР в първите два програмни периода беше Дирекция Развитие на селските райони в МЗм

“Няма никъде по друга европейска програма у нас и в ЕС Управляващият орган да е повече от една административна структура. Кой ще носи отговорността в крайна сметка за управлението и изпълнението на СП?”, запита народният представител Десислава Танева в профила си в социалните мрежи.
“Ако досега на всички въпроси, предложения и изменения от земеделските стопани се осъществяваше диалог със съответните мотиви за вземане на решение с една дирекция, сега ще са четири дирекции! По-бързо ли ще е, по – ефективно ли ще е, по-добре ли ще е за комуникацията изобщо, и в крайна сметка кой точни ще носи отговорността?”, допълни още тя.
“Категорично – НЕ. Но ще се опитаме явно да сме новатори, лошото е, че отново ще е за сметка на българския земеделски производител! Учим се да управляваме процеси# Земеделците могат да четат!”, заключва Танева.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА