Честит Ивановден!

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Днес е Ивановден. Православните християни почитат Св. пророк Йоан Кръстител. Неговата памет се почита няколко пъти през годината, но на този ден е най-тържествено.

В миналото имало обичай още преди изгрев слънце млади жени да стават и да отидат за вода. Носели я от река или кладенец, след което къпели с нея малки деца за здраве. С тази вода се къпели и младоженци, които са се оженили през зимата преди днешния ден. Народното поверие гласи, че Свети Йоан Кръстител е закрилник на кумството и побратимството.  Кумът, който е венчал двойката или кръщавал малчуганите, приготвя дарове и специален обреден хляб. Хлябът се украсява със захаросани ябълки, сушени плодове, босилек и стръкчета здравец. С него се посреща младото семейство, което посещава своя кум. На свой ред то също носи хляб, баница и печена кокошка.

Имен ден на този ден празнуват Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня и др.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама