Честит Гергьовден!

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Днес е Герьовден. Това е един от най-големите пролетни празници у нас. Вярването гласи, че Свети Георги е покровител на земеделците и овчарите. Чества се и Празник на овчарите. По традиция на този ден се коли жертвено агне, а къщата се окичва със зеленина и цветя, които се оставят, докато изсхнат. Денят се свързва с пробуждането на природата. В миналото хората, обработващи земята, са делили годината на две – от Гергьовден до Димитровден и от Димитровден до Герьовден. Дойдело ли Гергьовден, по-заможните наемали работници, които да помагат в работата на полето.

На този ден поверието гласи, че неомъжените момичета трябва да се люлеят на люлка, за да бъдат здрави. Люлките се правят на високи разлистени вече дървета и момците люлеят момите като част от междуполовото общуване.

У нас Гергьовден е и Ден на храбростта и българската армия. Отбелязва се с тържествени паради и заря.

Това е денят, на който имен ден празнуват около 180 хил. души, сочат данни на НСИ.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА