Макар червеното цвекло да расте у нас и да е познато отдавна, популярността му едва сега започва да се увеличава, благодарение на засиленото внимание на хора и медии към темата за храненето. И понеже е вкусно, много полезно и лесно се отглежда в родни условия, бързо влезе в групата на т.нар. супер храни. Ето още защо: богато е на елементи като калий, магнезий, желязо, мед, цинк и йод, както и на фибри, които създават усещане за ситост и подобряват дейността на червата. Стимулира обмяната на веществата. Цвеклото има свойството да пречиства кръвта и организма като цяло. Повлиява добре анемия, затлъстяване, висок холестерол. Влияе благотворно и на бъбреците, и черния дроб.
За храна може да се използват и листата на цвеклото – въпреки че според някои мнения откъсването на едно-две листа, докато расте грудката, няма да й навреди, повечето градинари изчакват да дойде моментът на реколтиране, за да берат и листата. Те са най-вкусни и полезни пресни и особено по-младите и крехките от тях са подходящи за салати. Цвеклото само по себе си предлага различни варианти за кулинарното въображение – може да участва в менюто както сурово, така и варено, печено или задушено. Подходящо е за приготвяне на сокове и консерви.