Черешите за ракия вървят по 20 стотинки за кило

Агрозона
Агрозона
1 Минути

Част от голямата черешова реколта от Кюстендил и региона вече се предлага само за ракия. В момента цената на суровината е по 20-30 ст./кг. Често овощарите пускат в градините си купувачите направо сами да си брулят стоката. Така успяват да спестят по някои лев от заплатите на берачите, на които се дават по 40 ст. За всеки обран килограм череши, независимо от тяхното качество.

Четете още: 10% от черешите в Сливенско останали по дърветата

В момента масово кюстендилци са започнали да купуват изсушени костилки от череши, които ще използват за отопление през зимните месеци. Цената им е около 250-270 лв./тон. Много хора вече години наред се топлят по този начин, като предупреждават, че „черешовото гориво“ трябва да е добре изсушено.

 

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама