В Кюстендил очакват поскъпване на черешите с около 30%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

В кюстендилско има около 20 хиляди декара черешови масиви. От тях се добиват около 5000 тона плод

До този момент няма никакви проблеми с овощните градини“, обясни пред БНР професор Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Наблюдава се обаче тенденция те да се разпродават. ” По-малко се създават”, обясни той. За същата тенденция спомена и Валери Йовев, аграрен специалист и общински съветник в Кюстендил

Перспективите при отглеждането на череши не са добри, малките производители са застрашени

“Перспективите пред отглеждането на череши не са никак добри. Може би ще останат само тези, които се занимават професионално с това. Такива с по 5, 6 или 10 декара просто ще си заминат”, коментира Йовев.

Той обаче не очаква поскъпване на този плод с 300%, както се споменава в някои печатни издания.

“Ако приемем, че цената на черешите беше 2 лева, увеличение от 300%  е 6 лева. Не виждам кой ще си ги позволи. 30% можеЦена от около 3-3.50 е  максимумът, който може да достигнат черешите на пазара”.

Тази година е възможно черешите да цъфнат малко по-рано. “И ако има студове, може да се окаже, че изобщо няма да има плодове в нашия регион”, допълва той.

Йовев разказа още, че в Кюстендилско има италианци, които изкупуват череши и според него правят картел

“Освен това, сключват договори с Полша, Турция и Гърция. Ако тук имаме проблем с реколтата, те вкарват череши от тези страни за преработка”.

Проф. Димитър Домозетов доскоро е бил началник на  Института по земеделие в Кюстендил. Сега е земеделски производител.

„Залагането на плодни пъпки е добро, но ранното развитие на плодовете е опасно, ако има студ. Ако няма достатъчно плодове, те могат да станат по-скъпи. Но не очаквам това да се случи”, каза той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама