БСП внася предложение за забрана на вноса от Украйна отново

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Освен това социалистите предлагат вето и за други групи храни

Внасяме днес предложение Народното събрание (НС) да отмени решението си, с което вдига забраната за внос от Украйна и да приеме обратното решение – да наложи отново забрана. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Едностранно България да го направи, така както направиха Полша, Словакия, Унгария, а от вчера и Хърватия, добави тя. Според Нинова е очевидно, че европейските лидери започват да поумняват, докато управляващите в България обратно – да оглупяват все повече. Вижда се, че този сектор и в Европа, и в България е ключов и тези, които са отговорни държавници, вземат решение за защита на родните си икономики и производство, смята Нинова.

„Както виждате, хаосът в сектор „Земеделие“ се задълбочава, няма конкретни решения, има недоволство сред земеделците, има опит да ги настройват едни срещу други. Тази агония не може да продължава дълго. Секторът се нуждае от преструктуриране и от стратегически решения“, коментира Нинова.

„Този сектор и в Европа, и в България е ключов и тези, които са отговорни държавници взимат решения на защита на родното си производство. Затова го внасяме и ще искаме да се гледа в дневния ред. Не става въпрос единствено за слънчогледа, става дума и за преразпределяне на субсидиите за плодове, зеленчуци, мляко и месо, за защита на малките и средни производители“, посочи още лидерът на БСП.

Предложението ще бъде внесено още днес и ще искат то да се гледа в дневния ред тази седмица

По думите й има нужда от време, спокойно да се обсъдят всички въпроси. Въпросът не е само за внос на слънчогледа, а и за преразпределяне на субсидиите към плодове и зеленчуци, мляко и месо, за защита на малките и средни производители, каза Нинова.

Попитана за какъв срок искат да наложат забраната, Нинова уточни, че такъв не са сложили. Винаги Народното събрание може да вземе обратно решение, когато проблемите бъдат решени, добави тя.

На въпрос за кои стоки от Украйна ще се отнася забраната, лидерът на БСП уточни, че ще важи за зърнени култури, плодове и зеленчуци, мляко и месо, мед.

Правителството отпусна допълнително 63 млн. лева на ДФЗ за стопаните

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements