Брюксел вдига вноските на страните в ЕС, за да не реже агросубсидии

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Брюксел най-вероятно ще вдигне вноските за страните членки, за да не реже земеделски субсидии и други ключови плащания. В момента, за да има финансиране за всички политики, които са важни за Европейския съюз, ЕK работи активно за увеличаване на приходите. “Анализът предвижда да има повишени вноски от всяка една страна с 1.1х%, като покачването вероятно ще бъде между 1.10 до 1.19 на сто. Това ще бъде изчислено точно, за да може всяка страна да направи допълнителна вноска.”, съобщи земеделския министър Румен Порожанов днес, след като от нашата палата тръгна обиколката на изложението от еврокомисаря Хоган и другите официални лица.

Важно е до новите избори за Европейски парламент да бъдат одобрени законодателството и рамката на ОСП.  В противен случай това означава, че двегодишна работа ще бъде изгубена и ще се започне отново. „Темите, които ще поставим в областта на земеделието, не са еднозначни. Комюникето не излезе с много конкретика, вероятно защото искаше да се избегне челен сблъсък в различни посоки. Едната тема, по която има съгласие, е, че никой не желае съфинансиране по първи стълб, искаме също така запазване на директните плащания.“, каза министър Порожанов. Деликатна е темата за т.нар. сближаване и  балансиране на субсидиите на различните страни-членки. Ще дискутираме също така и таваните на плащания,  тема, която е много деликатна за България, посочи министърът. По подобен начин стои въпросът и в Чехия. Освен това министърът планира да постави темата за обвързаното производство, не дали да го има, а след като дава добри резултати, не следва ли да го разширим.

Там, където имаме обединено мнение, трябва да се направят заключения на мартенското заседание и да бъдат изпратени на ЕП, както и на Европейския съвет. От април месец ще се обсъжда конкретиката на драфтовете на регламенти. Те са много важни заради голямата тема за опростяване на бюрокрацията, която мъчи фермерите от целия ЕС.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements