Брюксел чака решенията на държавите членки как ще разпределят помощта за млечния си сектор

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Много държави членки на ЕС все още не са решили дали ще се възползват от възможността да удвоят с национални средства помощта за животновъдите, които желаят да намалят произведените количества мляко. Темата бе обсъдена по време на среща на министрите на земеделието в Братислава.

Производителите във Валония, Белгия, ще се възползват от тази възможност, стана ясно по време на форума, предава schweizerbauer.de. Те ще получат от ЕС 14 евроцента на килограм неиздоено мляко плюс 10 евоцента за килограм от държавата, като това ще важи само за първите 10% намалено количество. Голяма част от националните средства на стойност 4,5 млн. евро ще бъдат изплатени като директни плащания и ще представляват например по-високи субсидии на площ за производство на фуражи.

AP_Belgium_milk_protest_26nov12_975
Кризата с ниските цени на млякото предизвика гнева на европейските фермери

Млечното животновъдство в Португалия ще бъде подкрепено с 45 евро на млечна крава за първите 20 животни в стадото. В Литва има планове за увеличаване на средствата за мярката до 13,3 млн. евро, но все още решение за това не е взето. Румъния, Ирландия и други държави все още не са обявили подробности от своите планове как ще приложат мярката.

Европейската помощ за фермерите в Австрия за намаляване на производството няма да се увеличи и остава на 5,9 млн. евро. Алпийската република съзнателно се отказа от увеличение на средствата за мярката, защото още от преди въвеждането на мярката от ЕС планира намаляване на произведените количества мляко.

Брюксел финансира с почти 350 млн. евро извънредната помощ за справяне с кризата в млечния сектор. От тях около 58 млн. евро са предвидени за Германия, 49,9 млн. евро за Франция, 30,2 млн. евро за Великобритания, 23 млн. евро за Полша и 20,9 млн. евро за Италия.

България заяви, че фермерите й ще получат 14 евроцента на литър неиздоено мляко. Брюксел разпредели за нашата страна

milk
Брюксел ще чака до 26 септември държавите членки да заявят как ще участват в схемата

сумата от 5,8 млн. евро при положение, че страната ни произвежда само 0.33% от общото количество мляко в ЕС. Освен това е осигурено национално финансиране за сектора.

Приемът на заявления за участие в схемата в целия ЕС стартира на 12 септември 2016 година, и ще продължи до 21 септември. На държавите-членки се предоставят 3 работни дни след приключване на приема да обработят допустимите заявленията и на 26 септември да уведомят ЕК за заявленията и количествата, поети като ангажимент за намаляване на доставките на краве мляко от производителите през тримесечния период.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements