Броколите са зеленчук от семейството на зелето и карфиола. Могат да се приготват на пара, печени, варени или задушени. От тях могат да се приготвят супи, салати, гарнитури, основни ястия, дори прекрасни смутита в допълнение с други съставки.
Зеленчукът е пълен с полезни за организма вещества. Само една чаша броколи съдържа необходимата дневна дажба витамин С и витамин К. Витамин С укрепва имунната система и действа като антиоксидант, бори се с преждевременното състаряване, а витамин К подпомага съсирването на кръвта и здравината на костите.
С консумацията на броколи набавяме в организма и магнезий, който помага против мускулни крампи, витамин А, подпомагащ зрението, и калций – за здрави кости.
Броколите имат противовъзпалително, детоксикиращо и противораково действие, сочат изследвания. Освен това като всички зеленчуци, и този е богат на фибри, които стимулират храносмилането, освен това е и нискокалоричен. Сто грама от него съдържат едва около 30 калории. Почти няма мазнини.
Избирайте броколи с наситен зелен цвят, чиито „розички“ не са пожълтели или повехнали. Зеленчукът може да се съхранява няколко дни в прясно състояние в хладилник и до около година замразен.