Боряна Витанова: Италианците си имат култура на хранене

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Боряна Витанова от повече от седем години се занимава с внос на италиански продукти у нас – пресни и зрели сирена, сушени меса, зехтини и сладки. Тя отчита, че на българския пазар от последните три-четири  години вече се търсят по-висок клас продукти, докато преди това е било трудно да се наложи всеки един нов продукт. Сега обаче хората ценят качеството и внимават какво ядат, коментира Витанова. По думите й все повече се купували пресни сирена като моцарела, страчатела, бурата, меса като прошуто крудо, прошуто кото и различни колбаси. Тя обясни, че залага на по-висок клас продукти и към момента тази стратегия работи, тъй като „масовото е навсякъде“. Основно италианските деликатеси се търсели от крайни клиенти, както и от специализирани ресторанти.

Вкусотиите от Страната на Ботуша купували основно клиенти с доходи над средните, но през последната година дори хора с по-ограничени финансови възможности започнали да си пазаруват – малки количества, но качествени храни.

Вкусната бурата

Боряна Витанова
Боряна Витанова споделя наблюденията си над културата на хранене на италианците

Като един от най-интересните продукти Боряна Витанова определя буратата, прясно сирене, което се прави от тесто на моцарела, пълно със страчатела. Страчателата от своя страна представлява накъсано тесто моцарела, примесено със сметана. Продуктът е много сочен, подходящ е за салати и върви прекрасно с хубавия розов домат, подчертава специалистът.

Как една българка започва бизнес с италиански продукти? Съпругът й имал приятел италианец, който идвайки да живее в България, искал да намира родните си продукти и в нашата страна. Така двамата създали магазин, а Боряна много харесала храната и доразвила магазина.

Разни хора, разни нрави

Младата дама казва, че сходство между традиционните италиански продукти и традиционните български не намира. „Българинът е свикнал да яде по много от всичко, малко хаотично, докато италианците си имат култура на хранене. При тях тя се възпитава от ранна възраст.“, коментира Боряна Витанова. Тя допълва, че там се държи много на традициите, ползват се предимно местни суровини.

Всеки регион със свой продукт

Самата тя казва, че много работи с малки производители, пресните сирена например били от тях. „Държавата се грижи за малките производители, всеки регион си има специален вид продукт, с който е известен и в друг регион няма право да се произвежда и така се запазват традициите на производство и култура.“, коментира Витанова. Контактът с производителите осъществявала благодарение на изложения в Италия и интернет.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА