Богат избор, специални зони, дегустации и кулинарни умения в Интер Експо Център

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

За поредна година от 6 до 9 ноември ще се проведат международните специализирани изложби МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК. По същото време в изложбения комплекс на столицата ще се проведе и СИХРЕ – специализирана изложба за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване. Две от изложбите имат юбилей – 20 години МЕСОМАНИЯ под мотото “20 ГОДИНИ СЪС СОБСТВЕНО ЛИЦЕ” и 20 години БУЛПЕК – единствената в България изложба за хлебопроизводство и сладкарство.

Освен традиционните български изложители с позиции като производители и търговци на храни, напитки, машини и технологии в хранителната индустрия, има и чуждестранни компании от Франция, Полша, Испания, Турция, Гърция, Южна Корея и др. Тази година колективно представяне имат фирми от Италия, Унгария и Холандия. Същия формат на участие избраха и български винопроизводители. Очаква се представяне на Посолствата на Аржентина и Южна Африка, а също и търговски посещения от Македония и Япония.

Съседна Гърция ще представи за втора поредна година две интересни инициативи – проекта Vegiterraneo за промоция на европейските зеленчуци, произведени в Крит, и проект за промоция на продукти от развъдници за риба, замразена риба и морски дарове. Сред познатите и очаквани събития е Лабораторията за италиански вкус. Именно там, в специална гурме зона, посетители и гости ще опитат типични регионални хранителни продукти, свързани с най-добрата италианска кулинарна традиция.

Сертифицирани био продукти, диетични храни и напитки за здравословно хранене или спортен режим ще бъдат представени на БИО ЗОНА и ЗОНА “ДИЕТА И ФИТНЕС“.

“Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа” е мотото, под което тази година Асоциацията на конвивиумите на SLOW FOOD в България организира конференция и кръгла маса.

Проектът NO-BLE Ideas – “Мрежа от млади иноватори за устойчиви идеи в областта на земеделието и храните”, изпълняван по програма SOUTH EAST EUROPE, ще бъде представен от Агенцията за регионално и икономическо развитие – Враца. Неговата крайна цел е подобряване на връзката търсене–предлагане на научни изследвания и иновации за устойчив растеж на хранително-вкусовия сектор в Югоизточна Европа.

Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България организира кръгла маса на тема “Българският хляб – храна, бизнес и политика”. Ще се проведат и традиционните конкурс „Златен медал с диплом“ и Конкурс на потребителя. През тази година гости и посетители на Интер Експо Център – София ще могат да се докоснат и до състезателния дух в кулинарното майсторство.

В програмата на специализираната изложба СИХРЕ е включена Националните квалификации за професионални готвачи, които ще излъчат българския представител на Bocuse d’Or Европа и за почитателите на кулинарното майсторство – един уникален COOLinar, посветен на вкусната храна и добрите напитки.

Най-престижното състезание за професионални готвачи в света Bocuse d’Or има за цел да представя и популяризира таланта на най-добрите в бранша. Националните квалификации за България се организират за втори път от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) в партньорство с Агенция Булгарреклама. Те са отворени за всички професионални готвачи с българско гражданство (изисква се паспорт за потвърждение), които са навършили поне 23 години през януари 2015 г.

Участниците ще трябва да приготвят два вида основно ястие (рибно и месно). Те трябва да включват три гарнитури по избор на кандидата и да съдържат поне един характерен български продукт.За почитателите на кулинарията, които няма да могат да вземат участие в Bocuse d’Or, организаторите предлагат една също толкова интригуваща възможност – на 8 и 9 ноември ще се проведе COOLinar.През двата дни посетителите на COOLinar ще имат възможността да се запознаят с топ кулинарни блогъри, специалисти в онлайн комуникацията (даващи насоки за правилно позициониране в мрежата), съвети от професионалисти в диететиката и здравословното хранене. Ще има срещи с представители на хранително-вкусовата промишленост, както и дегустация на храни, приготвени чрез уникални експерименти в кухнята.

Кулминацията на двудневните срещи ще са кулинарните битки, където отборите ще премерят майсторството си с колегите по черпак. Професионалното жури в лицето на шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев от Българската асоциация на професионалните готвачи, ще се заеме с нелеката задача по оценяването на ястията.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА