Близо 4000 кръвни проби са взети в Ямболска област за чума по животните

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Близо 4000 кръвни проби са взели ветеринарните екипи от дребните преживни животни в Ямболска област заради огнището на чума до българо-турската граница. Продължават и клиничните прегледи на овцете и козите в региона, пишат от БНР.

Кръвни проби са взети от 182 стопанства в крайграничните общини Елхов, Болярово и Стралджа. В десеткилометровата зона около огнището на чума се взимат втори кръвни проби, а в 20-километровата животните се изследват за пръв път.

В град Болярово все още не са взети втори кръвни проби от стадото на Анна и Тодор, които отказват да допуснат ветеринарите. Те се съмняват в манипулация на изследванията. Съставен им е акт по Закона за ветиринаро-медицинската дейност. Във всички останали стопанства вземането на проби и прегледът на животните се осъществява безпроблемно.

През следващата седмица се очакват и резултатите. Заради огнище на чума в Боляровска община бяха избита над 3 400 овце и кози. И до момента е забранена търговията с животни, както и продажбата на мляко в общините Елхово и Болярово.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА