40% от животните с ваксина срещу нодуларен дерматит

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

„В пограничните райони на страната се изпълнява Програма за предпазни мерки срещу някои трансгранични заболявания по животните в България през 2019-2021 г. В Програмата са включени следните заболявания: заразен нодуларен дерматит, шап, чума по дребните преживни животни и шарка по овцете и козите. Съгласно Програмата се изпълнява ваксинация срещу заразен нодуларен дерматит – до момента са ваксинирани 298 560 едри преживни животни, което е 40% от предвидените за ваксинация едри преживни животни; клинични прегледи за шап при едри преживни животни; клинични прегледи за дребни преживни животни за откриване на шап по овцете и козите, чума по дребните преживни и проби за серологични вирусологични изследвания.”, казва в официален отговор министър Десислава Танева на питане на народния представител Кристиан Вигенин  относно последиците от предприетите от правителството мерки за справяне с чумата по дребните преживни животни в България.

Целта на тази програма е да се засилят надзорните дейности и възможностите за най-бърза реакция от страна на ветеринарните служби в България, отчитайки стратегическото географско разположение на страната в качеството й на външна граница на Европейския съюз, казва още министърът. Страната ни прилага и Програма THRACE включваща 21 населени места в граничните общини на области Бургас, Ямбол и Хасково.

Според данните на земеделското министерство 6 са констатираните огнища на чума по дребните преживни животни (ЧДП) през 2018 г – в Ямболско, в Болярово и в Бургаско. Последното огнище, констатирано в животновъден обект с № 8720-0355 в гр. Болярово, все още остава неприключено, поради възпрепятстване на наложените мерки. Към настоящия момент фермата е със статут на обект, в който е потвърдено огнище на болестта ЧДП, което не позволява България да изпълни условията, посочени в Кодекса за сухоземните животни на (OIE) и съответно да подаде официално искане за възстановяване на статута си на „страна, свободна от чума по дребните преживни животни“, а именно – наличие на отрицателни проби за заболяването 24 месеца след ликвидиране на последното огнище, коментира министър Танева.

Към момента има наложени забрани и ограничения за вноса на агнета от България от страна на Република Северна Македония, Република Турция, Република Казахстан, Украйна и Руската Федерация.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама