Близо 19 лв/кг достигна цената на агнешкия бут в Русе

Лилия Александрова
Лилия Александрова
8 Минути

Агнешкото излиза солено и на морето

През изминалата пазарна седмица цените на цяло агне, бут и плешка достигнаха най-високи стойности в Русе и по морето. Предлагане на цяло агне все още нямаше в големите търговски вериги, но в по-малките магазини в Русе цената на агнешкия бут достигна близо 19 лв/кг.

Като цяло през периода 24 – 31 март 2021 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо за страната отбелязват повишение на седмична база. По области, най-сериозна динамика на ценовите стойности се наблюдава при търговията на едро. Това показва анализ на цените, изготвен от експертите на Министерство на земеделието, храните и горите.

Цяло агне

Цените на едро на цяло агне са в диапазона от 14,25 лв./кг в Пазарджик и Смолян до 16,64 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен. В петнадесет области продуктът поскъпва в границите от 0,7% до 13,6% спрямо предходната седмица, най-значително във Велико Търново, а в други три- Варна, Добрич и Шумен поевтинява с по 5,9%. Така средната  цена на едро на цяло агне за страната нараства с 2,7%, до 15,36 лв./кг. В големите търговски вериги не е регистрирано предлагане на цяло агне.

По области, цените на дребно на цяло агне в малките и средните търговски обекти варират от 13,00 лв./кг в Смолян до 15,55 лв./кг във Враца и Монтана. Седмични колебания на цените са налице само в две области – повишение с 1,8% в Бургас и понижение с 1,7% в София. Средно за страната, цената на цяло агне в малките магазини е 14,24 лв./кг – с 0,6% над нивото от предходната седмица, при наличие на предлагане в по-малко на брой области.

През изминалата седмица средната цена на едро на цяло агне за страната е с 1,12 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.

Агнешки бут

Цените на едро на агнешки бут са най-ниски в Смолян- 14,25 лв./кг, а най-високи – в Русе, където потребителите плащат 18,98 лв./кг. В петнадесет области се отчита поскъпване на продукта на седмична база, предимно в рамките на 0,3% – 6,8%, а в Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово и по-значително – с между 15,3% и 23,1%. В резултат, средната стойност на едро за страната се покачва с 6,1%, до 16,44 лв./кг.

В големите супермаркети агнешкият бут се търгува на цени от 16,74 лв./кг във Видин, Враца и Монтана до 16,99 лв./кг в Кърджали, Стара Загора и Хасково. Седмичното увеличение на цените във Видин, Враца и Монтана с по 6,4%, в комбинация с липсата на предлагане на този вид разфасовка в големите вериги във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, води до нарастване на средната стойност в тези магазини за страната с 5,3%, до 16,87 лв./кг.

Цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се запазват в интервала от 14,00 лв./кг в Пазарджик до 18,45 лв./кг в Русе. Средната цена в малките и средни магазини за страната е 16,09 лв./кг – с 2,4% над нивото от предходния седмичен период, вследствие на поскъпване на продукта в осем области с между 0,2% и 9,8%, най-чувствително в Плевен.

През наблюдавания период средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги за страната е с 0,78 лв./кг или с 4,8% над тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,43 лв./кг по-ниска от тази на дребно в търговските вериги и с 0,35 лв./кг по-висока от тази в по-малките търговски обекти.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 14,60 лв./кг в Смолян до 17,00 лв./кг в Добрич. В тринадесет от областите се наблюдава покачване на цените на продукта в сравнение с предходния седмичен период- с между 0,3% и 17,2%, най-значително в Габрово, а единствено в Кюстендил – понижение, с 1,9%. Това води до увеличение на средната стойност на едро за страната с 2,9% на седмична база, до 15,55 лв./кг.

През изтеклата седмица предлагане на агнешка плешка в големите търговски вериги е регистрирано само в шест области, на цена от 14,74 лв./кг. Седмичното поскъпване на продукта с по 5,5% във веригите във Видин, Враца и Монтана е причина за нарастване на средната цена за страната в тези обекти с 2,3%, до 14,74 лв./кг.

В по-малките магазини агнешката плешка може да се купи на най-ниски цени в Кърджали- 13,85 лв./кг, а на най-високи – в Русе при цена от 17,45 лв./кг. В осем области този вид разфасовка се предлага от 1,8% до 7,6% по-скъпо на седмична база, докато единствено в София е налице понижение на цената, с 2,9%. Средно за страната, цената на дребно на продукта в средните и малките търговски обекти е 15,38 лв./кг, с 1,7% над нивото от предходната седмица.

През последната седмица средната цена на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги за страната е с 0,64 лв./кг или с 4,2% под тази в по-малките търговски обекти.

Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,81 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите вериги и с 0,17 лв./кг – от тази в по-малките търговски обекти.

 

Към края на март 2021 г. средните цени на едро и на дребно на различните разфасовки агнешко месо за страната отбелязват повишение в границите от 0,3% до 7,1% на месечна база, най-съществено при търговията на едро с агнешки бут. През месеца не е регистрирано предлагане на цяло агне в големите търговски вериги.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА