Агнешкото излиза солено и на морето
През изминалата пазарна седмица цените на цяло агне, бут и плешка достигнаха най-високи стойности в Русе и по морето. Предлагане на цяло агне все още нямаше в големите търговски вериги, но в по-малките магазини в Русе цената на агнешкия бут достигна близо 19 лв/кг.
Като цяло през периода 24 – 31 март 2021 г. цените по веригата на предлагане на агнешко месо за страната отбелязват повишение на седмична база. По области, най-сериозна динамика на ценовите стойности се наблюдава при търговията на едро. Това показва анализ на цените, изготвен от експертите на Министерство на земеделието, храните и горите.
Цяло агне
Цените на едро на цяло агне са в диапазона от 14,25 лв./кг в Пазарджик и Смолян до 16,64 лв./кг във Варна, Добрич и Шумен. В петнадесет области продуктът поскъпва в границите от 0,7% до 13,6% спрямо предходната седмица, най-значително във Велико Търново, а в други три- Варна, Добрич и Шумен поевтинява с по 5,9%. Така средната цена на едро на цяло агне за страната нараства с 2,7%, до 15,36 лв./кг. В големите търговски вериги не е регистрирано предлагане на цяло агне.
По области, цените на дребно на цяло агне в малките и средните търговски обекти варират от 13,00 лв./кг в Смолян до 15,55 лв./кг във Враца и Монтана. Седмични колебания на цените са налице само в две области – повишение с 1,8% в Бургас и понижение с 1,7% в София. Средно за страната, цената на цяло агне в малките магазини е 14,24 лв./кг – с 0,6% над нивото от предходната седмица, при наличие на предлагане в по-малко на брой области.
През изминалата седмица средната цена на едро на цяло агне за страната е с 1,12 лв./кг по-висока от тази на дребно в по-малките магазини.
Агнешки бут
Цените на едро на агнешки бут са най-ниски в Смолян- 14,25 лв./кг, а най-високи – в Русе, където потребителите плащат 18,98 лв./кг. В петнадесет области се отчита поскъпване на продукта на седмична база, предимно в рамките на 0,3% – 6,8%, а в Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово и по-значително – с между 15,3% и 23,1%. В резултат, средната стойност на едро за страната се покачва с 6,1%, до 16,44 лв./кг.
В големите супермаркети агнешкият бут се търгува на цени от 16,74 лв./кг във Видин, Враца и Монтана до 16,99 лв./кг в Кърджали, Стара Загора и Хасково. Седмичното увеличение на цените във Видин, Враца и Монтана с по 6,4%, в комбинация с липсата на предлагане на този вид разфасовка в големите вериги във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, води до нарастване на средната стойност в тези магазини за страната с 5,3%, до 16,87 лв./кг.
Цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се запазват в интервала от 14,00 лв./кг в Пазарджик до 18,45 лв./кг в Русе. Средната цена в малките и средни магазини за страната е 16,09 лв./кг – с 2,4% над нивото от предходния седмичен период, вследствие на поскъпване на продукта в осем области с между 0,2% и 9,8%, най-чувствително в Плевен.
През наблюдавания период средната цена на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги за страната е с 0,78 лв./кг или с 4,8% над тази в по-малките магазини.
Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,43 лв./кг по-ниска от тази на дребно в търговските вериги и с 0,35 лв./кг по-висока от тази в по-малките търговски обекти.
Агнешка плешка
Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 14,60 лв./кг в Смолян до 17,00 лв./кг в Добрич. В тринадесет от областите се наблюдава покачване на цените на продукта в сравнение с предходния седмичен период- с между 0,3% и 17,2%, най-значително в Габрово, а единствено в Кюстендил – понижение, с 1,9%. Това води до увеличение на средната стойност на едро за страната с 2,9% на седмична база, до 15,55 лв./кг.
През изтеклата седмица предлагане на агнешка плешка в големите търговски вериги е регистрирано само в шест области, на цена от 14,74 лв./кг. Седмичното поскъпване на продукта с по 5,5% във веригите във Видин, Враца и Монтана е причина за нарастване на средната цена за страната в тези обекти с 2,3%, до 14,74 лв./кг.
В по-малките магазини агнешката плешка може да се купи на най-ниски цени в Кърджали- 13,85 лв./кг, а на най-високи – в Русе при цена от 17,45 лв./кг. В осем области този вид разфасовка се предлага от 1,8% до 7,6% по-скъпо на седмична база, докато единствено в София е налице понижение на цената, с 2,9%. Средно за страната, цената на дребно на продукта в средните и малките търговски обекти е 15,38 лв./кг, с 1,7% над нивото от предходната седмица.
През последната седмица средната цена на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги за страната е с 0,64 лв./кг или с 4,2% под тази в по-малките търговски обекти.
Средно за страната, цената на едро на продукта е с 0,81 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите вериги и с 0,17 лв./кг – от тази в по-малките търговски обекти.
Към края на март 2021 г. средните цени на едро и на дребно на различните разфасовки агнешко месо за страната отбелязват повишение в границите от 0,3% до 7,1% на месечна база, най-съществено при търговията на едро с агнешки бут. През месеца не е регистрирано предлагане на цяло агне в големите търговски вериги.